Tahiri: Sporazum o ZSO nije protivustavan, Haradinaj: Premijeru, prestanite sa prevarama o dijalogu

Edita Tahiri Ramuš Haradinaj
FOTO: Getty images/AFP/S. Bozon//Kancelarija kosovskog premijera

Iako je jedna od obaveza koja je Priština preuzela Briselskim sporazumom iz 2013. formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), do toga još uvek nije došlo. Po svemu sudeći, do njenog formiranje neće doći ni za vreme vlade Aljbina Kurtija, koji je u više navrata kazao da na Kosovu neće biti „monoetničkih udruženja“, te da je kosovski ustavni sud još 2015. godine utvrdio da je sporazum protivustavan.

Sa njim se ne slaže bivša glavna pregovaračica ispred Prištine, Edita Tahiri. Kurti je sada u teškoj poziciji, jer bi, u slučaju da formira ZSO izdao poverenje građana koji su za njega glasali, smatra Tahiri. Lider AAK, sa druge strane, pita ga da li se protivi formiranju ZSO, ili formiranju ZSO koja se zasniva na odluci Ustavnog suda.

Aljbin Kurti je pitanje ZSO iskoristio za politički kapital, zahvaljujući tome pobedio je na izborima, podsetila je Tahiri na to da je stranka kosovskog premijera bila najglasnija protiv formiranja ovog tela, ali i samog potpisivanja sporazuma u Briselu.

„Sada ima problem da formira Asocijaciju, iako zna da je to u skadu sa Ustavom i bez nadležnosti. Mislim da je na aktuelnoj vladi zajedno sa Kurtijem da pronađe kompromis između ‘izdaje’ sa pobednicima i ‘izdaje’ međunarodnih obaveza, ako može to da učini“, kazala je Tahiri.

Sa druge strane, Tahiri tvrdi da Kurti ne bi trebalo da prihvati da se u Briselu razgovara o Zajednici srpskih opština, jer bi to značilo kršenje sporazuma, kazavši ujedno da je Statut o ZSO sačinjen na Kosovu.

Međutim, tvrdi da bi to značilo da će Sporazum sprovesti u saradnji sa kosovskom vladom i srpskom zajednicom na Kosovu.

Za razliku od glavnih argumenata Kurtija i njegove vlade – da ZSO neće biti formirana jer je Ustavni sud tako odlučio 2015, Tahiri tvrdi drugačije.

„Briselski sporazum o Asocijaciji nije u suprotnosti sa Ustavom Kosova, da jeste, Ustavni sud bi ga poništio“, kazala je Tahiri.

Iako nije u suprotnosti sa Ustavom, prema navodima Tahiri, Sporazum o Zajednici srpskih opština ne predviđa i izvršna ovlašćenja ovom telu.

„Imam pismo gospođe Mogerini, koja garantuje da EU Sporazum o Asocijaciji vidi kao Asocijaciju bez izvršnih ovlašćenja“, rekla je Tahiri.

„Premijeru, prestanite sa prevarama u vezi sa dijalogom“

I dok Tahiri tvrdi da kosovski ustavni sud nije rekao da je ZSO u suprotnosti sa Ustavom, Haradinaj pita Kurtija – da li se protivi formiranju ZSO, ili formiranju ZSO koja se zasniva na odluci Ustavnog suda.

Haradinaj je zatražio od Kurtija da mu odgovori i na još dva pitanja.

„Da li ste predložili teritorijalnu zajednicu, šta to znači i da li se ona zasniva na Ustavu Kosova?

Ako ste predložili teritorijalnu asocijaciju, recite nam zašto je ova asocijacija bolja od Asocijacije zasnovane na Ustavu Kosova koju podržavaju i Amerika i EU?“

Na kraju mu je poručio: „Dajte tačne odgovore, prestanite sa prevarama“.

Dijalog Beograda i Prištine nastavljen je ove nedelje. Evropska unija je optimistična:

 Činjenica je da je sastanak održan, da je razgovarano više sati, i da su obe strane potvrdile da je dijalog put za napredak što je pozitivan signal“, sumirao je utiske izaslanik za dijalog, Miroslav Lajčak.

Beograd, međutim, ne deli istu dozu optimizma:

„Dve strane ni oko čega se nisu složile, Kurti ne želi da formira ZSO, neće da odobri zahteve Beograda za iskopavanja na teritoriji Kosova u potrazi za nestalima, samo je došao da pita  ‘kada ćeš da priznaš Kosovo'“, sumirao je i srpski predsednik svoje utiske nakon sastanka u Briselu.

Kosovski premijer, sa druge strane, kako je sam potvrdio, na ovom sastanku je izneo četiri predloga od kojih su tri odbijena, a dok se o jednom Beograd nije izjasno.

Među odbijenim predlozima je i Kurtijeva alternativa Zajednici srpskih opština.

Kosovski premijer, koji je u prethodnih par nedelja u više navrata izjavljivao da neće formirati ZSO jer je ovaj briselski sporazum protivustavan, predložio je na sastanku sa Vučićem da se umesto toga formira Nacionalno veće Srba, po uzoru na telo koje okuplja Albance u Preševu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.