BLOG 462. dan epidemije: Sud obavezao AstraZeneku da EU isporuči 50 miliona vakcina do kraja septembra

 

Foto: KoSSev

Nakon serije nesuglasica na relaciji EU – AstraZeneka, a zbog kašnjenja sa isporukama vakcina protiv kovida, belgijski sudija primorao je ovu farmaceutsku laboratoriju da EU isporuči 50 miliona doza u tri faze do kraja septembra, pod pretnjom novčane kazne, prenose agencije. Obe strane su prihvatile presudu. Podsetimo EU, koja je primila samo 30 od 120 miliona doza obećanih u prvom kvartalu, zatražila je prethodno da joj se dodatnih 90 miliona dostavi do 30. juna pod pretnjom kažnjavanja. Međutim, konačnom odlukom Astra Zeneka će morati da isporuči samo 50 miliona doza, i to sa kasnijim datumom dostave, prenosi N1. Sa druge strane, iz AstraZeneke tvrde da je kašnjenje već u velikoj meri nadoknađeno, i uveravaju da su „već obezbedili više od 70 miliona doza Evropskoj uniji“.

Sedmoro preminulih u Srbiji, još 89 novoobolelih

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovid-19 preminulo 7 osoba. Zvanično je potvrđeno 89 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Više o tome u posebnoj vesti.

Priština: 16 novih slučajeva zaraze, jedna osoba preminula

Za poslednja 24 sata na Kosovu je zabeleženo 16 novih slučajeva koronavirusa, dok je broj testiranih 1.938, saopštio je kosovski institut za javno zdravlje.

Više o tome u posebnoj vesti.

U Srbiju stigla donacija više od 50.000 vakcina iz Rumunije

Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ danas je preuzeo 50.400 vakcina Astra-Zeneke, koje je Srbiji donirala Rumunija, saopštila je Misija EU u Beogradu prenosi RTS.

Pošiljka je jutros stigla na aerodrom „Nikola Tesla“, a transport je omogućen Mehanizmom civilne zaštite Evropske unije.

Kako se navodi u saopštenju, u pitanju je deveta akcija Mehanizma civilne zaštite EU od marta 2020, koja odgovara na potrebe Srbije u borbi protiv kovida-19.

Ukupan iznos pomoći koja je preko ovog mehanizma mobilisana iz EU za Srbiju danas dostiže više od 7 miliona evra.

Ta sredstva su do sada u velikoj meri služila za isporuku zaštitnih maski i druge zaštitne opreme Srbiji koji su kasnije korišćeni u bolnicama, policijskim službama i javnoj upravi.

EU je ukupno mobilisala više od 66 miliona evra za Srbiju za hitnu reakciju protiv kovida-19 i uložiće mnogo više za podršku ekonomiji, posebno za mala i srednja preduzeća, ističe se u saopštenju.

U domovima za stare i ustanovama socijalne zaštite 4 zaražena

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji na današnji dan potvrđeno je prisustvo kovid-19 kod tri korisnika i jednog zaposlenog, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, javlja RTS.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 5.952, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 3.098

I danas bez novoobolelih i preminulih u srpskim sredinama na KiM

Od ukupno 26 testiranih uzoraka u srpskim sredinama na KiM, prema poslednjim podacima, nema novoobolelih od kovida, saopštio je Krizni štab opštine Kosovska Mitrovica.

Više o tome u posebnoj vesti.

Druga doza vakcine na Beogradskom sajmu za strane državljane

Strani državljani koji su krajem marta primili prvu dozu vakcine u Srbiji, ovoga vikenda dolaze po drugu dozu, javlja RTS.

Tačno u 8 časova na Beogradskom sajmu počela je vakcinacija u halama 3 i 11, a završava se u 17 časova. Produženo radno vreme biće samo tokom vikenda.

Javni servis Srbije javlja da su napravljeni duži redovi, a da građani koji su došli po drugu dozu uglavnom iz BiH, Severne Makedonije, Ukrajine.

Dr Zoran Bekić, direktor punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu kazao je za RTS da je Srbija postala centar vakcinacije u Evropi, da će na Sajmu drugu dozu vakcine primiti 8.000 stranih državljana, a sutra 5.000.

„Paralelno sa tim teče vakcinacija prvim dozama na Sajmu, isključivo za državljane Srbije, Severne Makedonije i BiH“, navodi Bekić.

Manje od 10 kazni zbog nepoštovanja mera

Sa umanjenjem broja novoregistrovanih slučajeva, smanjuje se i broj izrečenih kazni zbog nepoštovanja epidemioloških mera. U poslednja 24 sata na Kosovu je izrečeno samo devet ovakvih kazni.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.