Tahiri: SAD odbile zahteve za vize kosovskim zvaničnicima, Kosovo stavljeno na listu zemalja kojima su SAD uvele sankcije

Nakon što su SAD odbile vizu kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju, više od 20 kosovskih zvaničnika ostalo je uskraćeno za boravak u ovoj zemlji zbog odbijanja kosovske vlade da ukine takse na robu iz Srbije i BiH, poručio je kosovski ministar pravde, Abeljard Tahiri, prenosi Koha.

„Više od 20 visokih kosovskih zvaničnika nije dobilo američke vize zbog odbijanje Kosova da ukine takse,“ izjavio je Tahiri.

emisiji Interaktiv za KTV, Tahiri poručuje da je odluka o taksama, kada je uvedena, bila ispravna, ali i da je zbog njihovog neukidanja Kosovo „stavljeno na listu zemalja kojima su SAD uvele sankcije“.

„Takse su bile ispravna odluka protiv agresije Srbije u odnosu na Kosovo. Nekoliko puta već sam na ovo ukazao. Konsultacije povodom ove odluke nismo obavili sa prijateljskim zemljama, jer smo smatrali da je naša odluka ispravna, kako bi se suprotstavili državi koja pokušava da naškodi našem međunarodnom subjektivitetu“.

Ovaj ministar navodi da kosovska vlada neće da padne zbog taksi, ali i upozorava da se moraju uložiti napori kako bi se ojačali dobri odnosi sa saveznicima.

Poručivši da Kosovo treba da bude oprezno u „povlačenju poteza“ kada je reč o SAD, naglašava da je ono zbog neukidanja ove mere „stavljeno na listu zemalja kojima su SAD uvele sankcije, poput Irana, Rusije, Venecuele“, prenosi prištinska Koha.

Nakon nekoliko poziva i zahteva SAD-a da Kosovo ukine takse na robu iz Srbije i BiH, kosovski političari uporno iznose različite stavove kada je reč o tome da li su se odnosi dveju strana pogoršali ili ne. Sa druge strane, zamenik pomoćnika državnog sekretara, Metju Palmer, zamenica pomoćnika sekretara odbrane Laura Kuper i glavni direktor za evropska pitanja Nacionalnog saveta bezbednosti SAD, Džon Ert nedavno su uputili pismo kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, predsedniku Skupštine Kosova, Kadriju Veseljiju i kosovskom premijeru, Ramušu Haradinaju, u kojem su izrazili nevericu zbog „olake“ odluke Kosova da „ignoriše savete“ SAD.

Tom prilikom upozorili su Vladu Kosova da dok ne suspenduje odluke o taksama ne može da očekuje da se odnosi Kosova i SAD „vrate na prethodan, zavidni nivo“ kao i da će drugi aspekti saradnje biti preispitani.

Zbog odbijanja Kosova da ukine takse SAD su, kako su preneli kosovski mediji, prvenstveno odbile vizu premijeru Kosova Ramušu Haradinaju, koji je trebalo da prisustvuje tradicionalnom Molitvenom doručku u Vašingtonu. Neposredno nakon toga, SAD su otkazale poziv za učešće Vladi Kosova na osmom programu Evropskog centra za bezbednosne studije „Džordž C. Maršal“ u Nemačkoj. Ujedno je i otkazana poseta američkog generala Timotija Ora Kosovu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.