Tahiri: Međusobno priznavanje diploma Kosova i Srbije od 1. marta i sprečiće odlazak Albanaca iz "Preševske doline"

Na poslednjim tehničkim pregovorima Beograda i Prištine, od 18. do 20. januara, dogovoreno je da se sa sprovođenjem sporazuma o međusobnom priznavanju školskih i fakultetskih diploma počne 1. marta, saopšteno je iz Vlade Kosova. Postignuti sporazum je, kako navode ovog puta, opširniji nego onaj iz 2011. godine i uključuje međusobno priznavanje diploma na svim nivoima obrazovanja – osnovnih i srednjih škola, kao i fakulteta. Sertifikaciju diploma vršiće Evropsko udruženje univerziteta, a zahtevi za priznavanje podnosiće se kancelariji nevladine organizacije SPARK na Kosovu i u centralnoj Srbiji. Kosovska vlada će uskoro, kako je saopšteno, objaviti i detaljan vodič za one koji su zainteresovani za sertifikovanje diploma. Kako je istakla kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, novi sporazum "ima veliki značaj za Albance u Preševskoj dolini", jer će sprečiti "odlazak Albanaca iz Preševske doline".

Ovim sporazumom "Kosovo i Srbija" su se složili da, kako je navedeno, međusobno priznaju diplome – osnovnog, srednjeg i stručnog obrazovanja, peti nivo kvalifikacija u skladu sa Evropskim okvirom kvalifikacija (EKO), zatim bečlor, magistarske diplome, kao i doktorate.


U saopštenju Vlade Kosova ne navode se detalji o diplomama Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, ali je ova vlada 30. decembra 2015. usvojila zakonsku regulativu za priznanje diploma ovog Univerziteta, na osnovu koje će se izdavati sertifikate studentima prištinskog univerziteta u slučaju apliciranja za posao u kosovskim institucijama. Ovo je, međutim, kako je tada najavljeno iz ove vlade, samo privremeno prelazna mera Vlade Kosova u iščekivanju, prema njenim planovima, integracije mitrovičkog univerziteta u kosovski sistem. 


Stručno priznavanje u roku od 90 dana

Nakon međunarodnog sertifikovanja, stručno priznavanje biće sprovedeno od strane relevantne institucije u roku od 90 dana i nadoknada će iznositi 50 evra.

Akademsko priznavanje u roku od 5 meseci

Akademsko priznanje je procedura koju će vršiti posebno svaka visokoškolska institucija relevantne zemlje i rok za priznavanje je 5 meseci. 

Priznavanje diploma biće podeljeno u dve grupe – stručno i akademsko. Stručno priznavanje diploma će služiti za potrebe zapošljavanja, uključujući zapošljavanje u državnim institucijama, dok će akademsko poslužiti studentima da nastave dalje studije.

Međusobno priznavanje diploma, odnosno sertifikacija, vršiće se preko treće strane, odnosno Evropskog udruženja univerziteta, a potom će, kako se navodi iz kosovske vlade, diplome sertifikovati "obe zemlje". Svi zainteresovani kandidati zahtev za priznavanje diploma mogu podneti u kancelarijama SPARK-a u Prištini i Beogradu. 

Tahiri: "Protiv diskriminatorske politike Srbije prema Albancima u Preševskoj dolini najbolje se bori kroz obrazovanje"

A kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri je, kako se navodi u saopštenju, istakla da uzajamno priznavanje diploma "Kosova i Srbije" ima "veliki značaj za Albance u Preševskoj dolini", jer je "većina Albanaca iz Preševske doline studirala i diplomirala na Kosovu", te da će im ovo priznavanje diploma pomoći "kako bi se vratili kući i pomogli razvoj albanske zajednice". 

Dodajući da će ovaj proces priznavanja diploma sprečiti "odlazak Alabanaca iz Preševske doline", ona je istakla:

"Protiv diskriminatorske politike Srbije prema Albancima u Preševskoj dolini najbolje se bori kroz obrazovanje i usluge u interesu Albanaca.“


Prvi sporazum o diplomama postignut još 2011-2012; a zatim i 2015. 

Prema sporazumu iz 2011., od četiri tačke, beogradska i prištinska delegacija su se tada dogovorile da "zamole" Evropsku univerzitetsku asocijaciju da overi univerzitetske diplome koje izdaju univerziteti "svake od strana", kako bi je druga koristila u svrhu nastavka obrazovanja i/ili zapošljavanja u javnom sektoru, te da će "nakon verifikacije da su univerzitetske diplome izdate od strane ovlašćenih institucija u skladu sa evropskom najboljom praksom, Komitet evropskih akademskih stručnjaka, koji je osnovala Evropska univerzitetska asocijacija, izvršiti sertifikaciju". EU se tada obavezala da će "uložiti sve napore", kako bi obezbedila primenu tih sporazuma.

U međuvremenu su se dve strane optuživale da ne primenjuju ovaj sporazum. Srpska strana je sa terena optuživala kosovsku, kao i organizaciju SPARK, koja je preuzela obavezu da koordiniše procesom priznavanja univerzitetskih diploma, u saradnji sa Evropskom univerzitetskom asocijacijom – da se revnost u radu ogleda samo u priznavanju diploma albanskih studenata, dok se kod pokušaja nostrifikacije diploma srpskih studenata sa KiM-a u Srbiji odugovlačilo uz brojne birokratske prepreke.

Prema dostupnim podacima od prošlog leta, iz ove organizacije, od 433 podneta zahteva NVO SPARK, 387 je rešeno i to tako da je od ukupnog broja rešenih slučajeva, 374 tzv. sertifikata izdato podnosiocima sa kosovskim diplomama, a samo 13 sertifikata podnosiocima koji su imali srpske diplome. Sam proces je bio koncipiran kao projekat i kada je završeno finansiranje od strane EU, prekinut je njihov rad.

Zatim je prošle godine postignut sporazum o diplomama, to jest, sporazum o međusobnom priznavanju diploma, koji se odnosio samo na akreditovane univerzitete i programe, zbog čega je tada najavljeno da će strane u sporazumu razmeniti listu akreditovanih univerziteta do kraja oktobra. Priznavanje diploma je podeljeno na stručno i akademsko.

Ovaj sporazum je zaključen na osnovu sporazuma iz 2011., nakon što su se, kako je tada saopšteno, "strane složile da obnove svoje napore" i "odgovore na izazove i pojednostave proces". Sporazum se odnosio na, kako je saopštila prištinska strana, sve univerzitetske nivoe – bečlor, master i doktorske studije, srednje stručno obrazovanje i peti stepen stručne spreme – Evropskog okvira kvalifikacija, dok je dogovoreno i da sve diplome koje su prethodno dobile sertifikat od Evropske asocijacije univerziteta (EUA) – budu priznate.


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.