Svjedoci za Specijalni sud u programu zaštite i razmješteni po svijetu

Izvor: Info-ks (Tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Svjedoci, koji će o zločinima Oslobodilačke vojske Kosova govoriti pred Specijalnim sudom, čije se formiranje očekuje ove godine, već se nalaze u programu zaštite, a veliki broj njih je razmješten po svijetu.

Pozivajući se na diplomatske izvore, srbijanski list "Danas" navodi da je više od 400 ljudi već dalo izjave o zločinima OVK, ali će najvjerovatnije njih oko 30 na kraju i svjedočiti.

U tekstu se dodaje da se softver sa svim podacima o predmetima kojima će se baviti Specijalni sud za zločine OVK, čije će sjedište biti u Hagu, nalazi potpuno zaštićen u Briselu.

Ovaj sud, koji bi sa radom trebalo da počne do kraja godine, činiće međunarodne sudije, prostorije će biti u nekadašnjim zgradama Evropola u Hagu, a delovaće pod pokroviteljstvom EU.

Holandska Vlada je saopštila da će se procesi voditi za "teške zločine koje su navodno počinili pripadnici OVK nad etničkim manjinama i političkim protivnicima 1999-2000. godine".

Osuđene osobe neće izdržavati kaznu u Holandiji. Haški tribunal i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije sarađivaće sa Specijalnim sudom za zločine OVK kada bude osnovan.

Prema pisanju prištinskih medija, ostalo je da sporazum o Specijalnom sudu bude ratifikovan u kosovskom i holandskom parlamentu.
Direktor takozvane "Kancelarije za Kosovo i Metohiju" Vlade Srbije Marko Đurić je ranije izjavio da se nada da će taj sud pokazati više odlučnosti i efikasnosti od Haškog tribunala.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.