Tahiri optimističan: Kosovo će verovatno u maju ući u Savet Evrope

besnik tahiri AAK
FOTO: Gazeta Blic

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova, Besnik Tahiri, rekao je da postoji verovatnoća da se Kosovo u maju pridruži Savetu Evrope.

Govoreći za Info Magazin na Klan Kosova, on je istakao da Kosovo po prvi put ima delegaciju koja je jedinstvena u predstavljanju Kosova u Savetu Evrope.

„Optimista sam da će u aprilu, ukoliko izveštaj bude sačinjen kao pozitivna ocena, biti glasanje u Skupštini, a zatim u maju u Savetu ministara. Kosovo ima šansu”, rekla je Tahiri.

„Možda je to prvi put da je ovo delegacija u kojoj se dve i po godine nikada nismo sukobljavali, razgovarali smo, imali smo nesuglasica, ali kada smo ušli u Savet, predstavljali smo Kosovo, a ne naše političke zastave. Naporno smo radili“, rekao je poslanik Besnik Tahiri.

KoSSev: Tahiri – ni ZSO, ni zemlja Visokih Dečana, kao ni Zakon o eksproprijaciji neće ometati članstvo Kosova u S.Evrope

 

Ovaj poslanik je nedavno u sklopu kosovske delegacije boravio u Briselu tokom zasednja parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Pre svega dva dana takođe je optimistično govorio o članstvu Kosova.

Kazao je da se razgovaralo o Zakonu o eksproprijaciji i pitanjima ZSO i zemlji manastira Visoki Dečani, ali je izrazio uverenje da nijedna od ovih tema neće ugroziti članstvo Kosova.

Sa druge strane, izveštaj Saveta Evrope je, nasuprot Tahiriju, kritičan u više tačaka.

Od kosovskih vlasti se pre svega očekuje da sprovedu sopstvenu odluku Ustavnog suda o povraćaju zemlje Visokim Dečanima, ali i da formiraju Zajednicu opština sa srpskom većinom.

Kosovo je kritikovano zbog prekomerne upotrebe policijskih snaga na Severu. Iako su političke institucije pokazale veću odlučnost u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, konstatuje se da one ne poštuju uvek nezavisnost pravosuđa i da postoji zabrinjavajuća tendencija prekomerne upotrebe specijalnih policijskih snaga na Severu.

Dvojica nezavisnih eksperata Tomasa Markert i Spoliopulu Akermark su krajem septembra boravili na Kosovu radi sastavljanja izveštaja o tome koliko je pravni sistem Kosova usaglašen sa standarima Saveta Evrope, a nakon što je Priština u maju 2022, predala aplikaciju za članstvo u ovoj organizaciji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.