Tahiri: Dozvoljene iluzije o Zajednici srpskih opština

Izvor: RTK2/Beta (tekst je izvorno preuzet nije lektorisan)

Ministarka zadužena za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri poručila je danas da su iluzije o nadležnostima Zajednice srpskih opština dozovoljene, ali da mora da se zna da sporazum predviđa da će ona biti zasnovana na postojećim zakonima Kosova i da ne može imati izvršna ovlašćenja.
 
Tahiri je u intervjuu za Epoka e re ocenila iluzornim izjave ministra za povratak i zajednice Aleksandra Jablanovića da će zajednica opština sa srpskom većinom imati izvršna ovlašćenja.
 
”Iluzije pojedinaca, posebno zvaničnika koji manje ili više razmišljaju van zakona Kosova i sporazuma u Briselu su dozvoljena, ali zakonska osnova i sporazum od 19. aprila jasno kažu da Zajednicu treba zasnivati na postojećim zakonima na Kosovu”, kazala je Tahiri.
 
Tahiri je rekla i da Srbija treba da zaboravi učlanjenje u EU ako Kosovo ne prizna kao državu.
 
”Srbija ne može da se učlani u EU bez priznanja Kosova, pošto nije ispunila uslov dobrosusedstva sa našom Republikom”, kazala je ona.
 
Tahiri je rekla da će na prvom sastanku u Briselu zatražiti da Srbija poštuje i ostvaruje sporazume u procesu normalizacije odnosa dve zemlje kao i da se otvore i pitanja reparacije ratnih šteta i sukcesije.
 
Prema njenim rečima, pored premijera Ise Mustafe koji će rukovoditi političkim dijalogom sa Srbijom u dijalogu će učestvovati i zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači.
 
Dijalog na tehničkom nivou će voditi ona.
 
Tahiri je kako list prenosi rekla da će se u Briselu razgovarati i o statutu Asocijacije srpskih opština koji neće imati izvršna ovlašćenja.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.