Đurić: ZSO za nas glavno pitanje, u Prištini konfuzija

Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, kaže da je delegacija Beograda tokom jučerašnjih razgovora, u okviru tehničkog dijaloga sa predstavnicima Evropske službe za spoljne poslove, pokrenula pitanje Zajednice srpskih opština i dodao da u Prištini postoji konfuzija kad je reč o Upravljačkom timu za njeno formiranje.

"Mi na tome insistiramo na svakom sastanku i za nas je to pitanje svih pitanja," poručio je Đurić.

On je novinarima preneo insistiranje evropske strane da Beograd ispuni uslove iz sporazuma o telekomunikaciji, dok je Prištini rečeno da mora da preduzme dodatne korake i da, osim formiranja Upravljačkog tima, on sa punim mandatom mora da krene u izradu Statuta.

Odgovarajući na pitanje Tanjuga kako reaguje na izjavu šefice delegacije Kosova Edite Tahiri, koja je tokom dana demantovala formiranje Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO, Đurić odgovara da ne želi da ulazi u unutrašnje političke rasprave u Prištini.

On dodaje da je lično od najviših kosovskih zvaničnika Hašima Tačija i Ise Mustafe čuo da je Upravljački tim formiran i da se podržava uspostavljanje ZSO.

Pročitajte još:

Članovi UT ZSO u Briselu: Potvrđena ispravnost naše odluke da Srpska uđe u koaliciju sa Tačijem i Mustafom

Tahiri demantuje Upravljački tim: Nemaju mandat za rad dok ga ne da kosovska vlada, Srbija da ispuni još dva uslova

"Danas smo i od članova Upravljačkog tima čuli da su došli sa punim mandatom i nakon razgovora sa najvišim zvaničnicima. Očigledno je da tamo postoji jedna doza konfuzije," kaže Đurić.

Đurić zaključuje da nakon posete potpredsednika SAD-a Džozefa Bajdena Prištini, nakon izjava najviših međunarodnih zvaničnika koji imaju uticaj na situaciju na Kosovu, da ZSO mora da bude uspostavljena, ali i ponovljenog zaklinjanja predstavnika Prištine da ZSO treba da bude formirana, ne vidi razlog za čuđenje ili protivljenje njenom formiranju.

"Lično podržavam formiranje ZSO. Mislim da ona donosi mir i sigurnost kako Srbima tako i Albancima," rekao je Đurić u Briselu, gde je juče počela trodnevna runda dijaloga Beograd-Priština na tehničkom nivou.

Još nema dogovora o registarskim tablicama

Đurić je u Briselu izjavio da je pitanje registarskih tablica i danas bila tema razgovora u Briselu, ali da dogovora dve strane još nema.

Prema njegovim rečima, dogovorom iz 2011. koji je sa Prištinom napravila tadašnja Vlada u Srbiji bilo je predviđeno da srpske tablice više ne postoje na području KiM.

"Mi se sada borimo protiv ukidanja naših tablica. Istovremeno borimo se i za to da omogućimo građanima koji sada koriste KS registarske tablice da imaju produženje važenja tog perioda jer po sporazumu iz 2011. period korišćenja tih tablica je trajao pet godina i on sada ističe," rekao je Đurić novinarima u Briselu gde je juče nastavljen dijalog Beograda i Prištine na tehničkom nivou.

Đurić dodaje da bi najbolje bilo da se pitanje tablica ne vezuje za bilo kakva statusna pitanja i to je ono na čemu srpska strana insistira u razgovorima.

"Nemojte da pretvaramo automobile, kamione i prevozna sredstva u nosioce političkih poruka. Ako se ne slažemo oko statusa, hajde da prekrijemo te statusne simbole i omogućimo ljudima da putuju normalno," poručio je Đurić.

On dodaje da još nema dogovora dve strane oko pitanja registarskih tablica, kao i da razgovori u Briselu idu teško jer su opterećeni "generalno nepovoljnom klimom u dijalogu Beograda i Prištine".

"Mi se trudimo da ostanemo pozitivni i pre svega da zaštitimo ovaj interes vezan za očuvanje i opstanak naših tablica," poručio je Đurić.

Tehnički dijalog delegacija Beograda i Prištine završava se sutra, a predviđeno je da se razgovara o razgraničenju severnog i južnog dela Kosovske Mitrovice.

Tanjug

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.