Tahiri: Đurić dezinformiše, Priština ranije potvrdila učešće na više sastanaka u maju, u ponedeljak razgovori o energetici

Ubrzo nakon današnje konferencije za štampu direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića u Vladi Srbije u Beogradu, na kojoj je javnost obavestio da je Priština otkazala unapred zakazane pregovore o Zajednici srpskih opština, Kosovska ministarka za dijalog sa Beogradom, Edita Tahiri, demantovala je ovu tvrdnju, naglašavajući da se radi o dezinformaciji.

Ona je u izjavi za Kossovapress rekla da Srbija treba da "jednom prestane sa svojim naporima da govori u ime Kosova", te da prestane sa dezinformacijama.

"Kosovo je u dijalogu u Briselu dokazalo svoju ozbiljnost i posvećenost. Sastanke koji će se u maju održati, mi smo pre mnogo vremena njih i potvrdili. U ponedeljak će biti sastanak o energetici. Zatim, 20. maja, sastaćemo se u vezi sa osiguranjem vozila, u čemu je do sada srpska strana blokirala sporazum. Dana 18. maja, imaćemo sastanak o pitanjima telekomunikacija, a 21. maja ćemo razgovarati o IBM-u. Sastanci se održavaju u celom mesecu maju. Razlog da je u ovom mesecu više sastanaka koncentrisano jeste taj da je Srbija odbijala da učestvuje na tim sastancima, a sada je izrazila spremnost da učestvuje. Mi smo potvrdili učešće u svim tim sastancima," rekla je Tahiri.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Marko Đurić, saopštio je danas da je Priština odlučila da otkaže unapred zakazane pregovore o Zajednici srpskih opština (ZSO), čime grubo krši Briselski sporazum.

Đurić je na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da su za 12. maj u Briselu bili zakazani razgovori sa Prištinom o Zajednici srpskih opština, a da je Priština bez najave, opravdavajući se unutrašnjo-političkim razlozima, otkazala dolazak svojih predstavnika.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.