Tadić traži zaštitu za Radu Trajković: Da se nikada ne ponovi ono što se dogodilo Oliveru Ivanoviću

boris-tadic-n1
FOTO: N1

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić najoštrije je osudio pretnje kojima je izložena Rada Trajković i zatražio da joj nadležni organi odmah obezbede zaštitu i punu bezbednost.

„Pretnje, progon i linč kome su godinama izloženi Rada Trajković i njena porodica su apsolutno nedopustivi i ovo je problem koji se tiče svakog građanina naše zemlje. Živimo u državi u kojoj su politička ubistva nažalost realnost i zbog toga svaki ovakav slučaj mora biti tretiran i od strane nadležnih institucija, ali i celokupnog društva, na najozbiljniji mogući način“, saopštila je stranka kojom rukovodi bivši predsednik Srbije, Boris Tadić.

Srpska političarka sa Kosova, Rada Trajković održala je danas u Beogradu – gde takođe živi, hitnu konferenciju za medije.

Vidno zabrinuta posvedočila je o pritisku od strane pojedinih državnih struktura kojem je, tvrdi, izložena zajedno sa svojom porodicom.

On se ogleda u, kako je objasnila danas, pretnjama, iznurivanju kroz sudske postupke kao tužene od strane potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića i jednog od šefova BIA Bojana Dimića, te ograničenoj slobodi kretanja. Uzrok vidi u tome što nije odustala od svedočenja u postupku za ubistvo Olivera Ivanovića, što je potvrdila i u naknadnom razgovoru za KoSSev.

”Činjenica da nadležne institucije godinama ignorišu pretnje i ugrožavanje bezbednosti ne samo Rade Trajković, već svih koji se usude da iznesu bilo šta što je protiv interesa režima, jasno govori da živimo u državi u kojoj su institucije u službi režima i njihove oligarhije, a ne građana“, ocenio je nakon konferencije Trajković bivši predsednik Srbije.

Ukazujući da je to decenijska realnost u Srbiji, poručio je da je zato još veća obaveza da se osvetle ovakvi slučajevi i da se pozove celokupna javnost na solidarnost i reakciju.

„U državi u kojoj institucije ne štite građane, mora ih štititi javnost, jer to nije pitanje političkog, već civilizacijskog opredeljenja. Kao društvo ne smemo dozvoliti da se ikada više ponovi ono što se desilu Oliveru Ivanoviću. Svest o tom stravičnom zločinu i političkom ubistvu, mora biti usađena u svest o svakoj žrtvi političkog progona i pretnji. I zato je danas naša obaveza da pružimo punu podršku Radi Trajković”, naglasio je Boris Tadić.

Socijaldemokratska stranka poziva celokupnu opoziciju na zajedničku reakciju protiv pretnji i linča kojima je izložena Rada Trajković i na zajednički otpor „režimskom progonu neistomišljenika“.

„Pozivamo na dogovor o zajedničkom protestnom skupu sa kog ćemo zajedno poslati poruku otpora politici pretnji, linča i ugrožavanja bezbednosti i života neistomišljenika“, poručili su.

U vezi sa navodima Rade Trajković i dalje nema vidljive zvanične reakcije srpskih organa i institucija, kao ni Srpske liste.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.