Tadić: Odricanjem jednog dela teritorije pokazujete spremnost za odricanje i drugih

„Zašto bi Srbija priznala nezavisnost Kosova? Pitanje je za svakog ko trezveno razmišlja. Srbija ima svoje legalne interese, svaka zemlja se bori za vlastiti teritorijalni integritet i suverenitet“, izjavio je bivši predsednik Srbije, Boris Tadić,u jučerašnjem Danu uživo na N1 Sarajevo.

Ne postoji nijedna zemlja koja se tek tako odriče dela svoje teritorije, poručuje Tadić, uz naznaku da se na taj način šalje signal da postoji spremnost za odricanje i drugih delova teritorije.

Kao primer je izdvojio Bosnu i Hercegovinu i jedan od njenih dva entiteta – Republiku Srpsku, u kojoj živi većinski srpsko stanovništvo.

„Kada bi se BiH odrekla dela svoje teritorije, ona šalje signal u međunarodnu javnost da je spremna da se odrekne i drugog dela svoje teritorije. Pogotovu dela koji ne pripada dominantno većinskom stanovništvu u BiH. Ako je to prinicip za Bosnu zašto bi bio drugačiji za Srbiju, Sloveniju“, upitao je Tadić.

Govoreći o rešavanju kosovskog pitanja, Tadić je podsetio na svoj plan od 4 tačke, za koji kaže da je realan, ne podrazumeva priznanje nezavisnosti između Kosova i Srbije, ali predstavlja normalizaciju odnosa i uvažavanje legitimnih nacionalnih interesa.

„Uvek sam se borio za prava Albanaca, ali nisam prihvatao njihov zahtev da Kosovo bude nezavisno od Srbije… Nijedna zemlja na svetu se ne odriče tek tako dela svoje teritorije… Svaka zemlja se bori za održivo rešenje i zato sam ja izložio plan od četiri tačke koji po mom mišljenju podrazumeva sve te aspekte, uključujući i interese velikih sila“, poručio je Tadić.

Sa druge strane, kaže da, imajući u vidu istorijsku okolnost, Kosovo više ne može da bude zavisno od Srbije ili deo srpskog suvereniteta na način na koji je to bilo u prošlosti.

Vučić podigao pregovore na statusni nivo

Tadić je prethodnog dana ujedno uputio kritike na račun trenutne vlasti u Srbiji po pitanju dijaloga, oglasivši se na Tviteru uz navode da je „Vučić podigao pregovore na statusni nivo“, za razliku od mišljenja koje vlada u javnosti da je, kako kaže, to učinila prethodna vlast“.

Tadić je ove navode izneo komentarišući izjavu izaslanika EU za dijalog, Miroslava Lajčaka, koji trenutno boravi u poseti Prištini, a gde je razgovarao o procesu dijaloga i formiranju Zajednice srpskih opština.

„Lajčak kaže da dijalog ne sme da se vraća na tehnički nivo. Dakle, ipak je Vučić pregovore podigao na statusni nivo, dok godinama svi ćute na njegovu laž da je to učinila bivša vlast? Skandal je da o tome građani budu obavešteni od strane predstavnika EU, a ne predsednika države“, poručio je Tadić u objavi na Tviteru.

Osvrćući se na dijalog Beograda i Prištine u Briselu, Tadić je za N1 poručio da je Evropska unija dala Vučiću ‘blank card’ za Kosovo, te da je to razlog zašto mu se toleriše ukidanje demokratije u Srbiji.

Njegovu objavu pratilo je saopštenje Kancelarije za KiM.

„Borisu Tadiću srpski narod nikada neće zaboraviti da je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost za vreme njegove vlasti“, poručili su.

Tadića, ali i ostale predstavnike sadašnje opozicje optužili su za premeštanje pregovora iz UN u EU, ali i za mišljenje Međunarodnog suda pravde, povodom zahteva Srbije za ocenu Deklaracije Kosova o jednostranom proglašenju nezavisnosti, za koje kažu da je „potvrda legalnosti proglašenja nezavisnosti“.

Sporazum iz Vašingtona dominantno stvoren zbog Trampove kampanje

Tadić je ujedno komentarisao događaje u Beloj kući početkom septembra meseca.

Kaže da je sporazum iz Vašingtona između Beograda i Prištine – „šarada“, dominantno vezana za kampanu predsednika SAD, Donalda Trampa.

Poručio je da niko pre potpisivanja sporazuma, osim onih koji su ga pisali, ne bi mogao da zamisli da Sporazum sa nazivom „ekonomska normalizacija odnosa Kosova i Srbije“, nosi obavezu o jačanju prava LGBTI populacije u Sudanu i drugim zemljama, ili da se Ambasada Srbije preseli iz Tel Aviva u Jerusalim, suprotno stavu EU o ovom pitanju.

„Ne vidim kakve veze imaju interesi Izraela u vezi sa ambasadom za pitanje o normalizaciji ekonomskih odnosa između Beograda i Prištine“, dodao je Tadić.

Sa druge strane, priznaje i da sam sporazum ima i pozitivnih strana – američke investicije. Međutim, ove investicije, prema navodima Tadića, dolaze kao odgovor na strateško prisustvo Kine na prostoru Zapadnog Balkana i Srbije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.