Tačiju još jedna nagrada

Bivši kosovski premijer Hašim Tači, a sada zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova, dobio je juče u Beču nagradu za životno delo “Golden Arrow 2015”. Nagradu je primio nakon sastanka sa austrijskim ministrom spoljnih poslova, Sebastijanom Kurcom. Komisiju koja dodeljuje ovu nagradu uspešnim političarima predvodio je bivši predsednik Češke, Vaclav Klaus.

“Dame i gospodo, dragi počasni gosti, dragi prijatelji, imam naravno, veliku čast i privilegiju da vam predstavim dobitnika nagrade za životno delo za ovu godinu, zamenika premijera i ministra spoljnih poslova Kosova, gospodina Hašima Tačija”, započeo je svoj govor, austrijski diplomata i nekadašnji pregovarač EU o BiH u Rambujeu, Volfgang Petrič, dodavši da je Tači među "ličnostima koje su zaista obeležile evropsku istoriju".

“Dana 17. februara 2008. godine, Hašim Tači kao prvi premijer Kosova, vodio je svoju zemlju ka nezavisnosti. Pet godina kasnije, u aprilu 2013, uz posredovanje Evropske unije, postignut je istorijski sporazum između Srbije i Kosova za normalizaciju odnosa između dve susedne zemlje, nekadašnje neprijatelje,” rekao je Petrič.

On je pored Hašim Tačija, naveo i ime srpskog ministra spoljnih poslova – Ivice Dačića, a tadašnjeg premijera Srbije, govoreći o vremenu potpisivanja "istorijskog sporazuma" 2013, i kojeg takođe smatra zaslužnim za normalizaciju odnosa između Srba i Albanaca.

Petrič je prisutnima ukratko predstavio i Tačijevu biografiju, opisijući ga kao harizmatičnog lidera kosovske delegacije, istakavši i to, da je Tači, iako veoma mlad, jedan vrlo iskusan političar. Naglasio je i to da je Tači "posvećen" da se "jednom zauvek zatvori poglavlje mržnje i etničkog nasilja između Albanaca i Srba,” dodavši da zbog "njegovog doprinosa miru i  evropeizaciji Kosova," on iskreno zaslužuje ovu nagradu.

Pored mnogobrojnih diplomata i profesora iz celog sveta, ovoj ceremoniji je prisustvovao i dobitnik Nobelove nagrade Muhamed el Baradej, kao i bivši predsednik Ukrajine, Viktor Juščenko, koji su takođe održali govor.  

Hašim Tači je i 12. januara, u Tirani proglašen za "Doctor Honoris Causa". Titula počasnog doktora Tačiju je uručena na ceremoniji u holu rektorata Univerziteta u Tirani, koju je vodio rektor ovog univerziteta, dr Dori Kule. Tači je i 2012. dobio istu titulu od Ženevske škole diplomatije i tako postao počasni doktor i za međunarodne odnose.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.