Đurić reagovao na pisanje Danasa: Srbija ne trguje imovinom od koje zavisi opstanak Srba na Kosovu i Metohiji

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić odbacio je kao lažne navode iz lista "Danas" da se u Vladi Srbije razmatralo prihvatanje gubitka "Trepče" u zamenu za kompenzaciju.

"Srbija ne trguje imovinom od koje zavisi opstanak Srba na Kosovu i Metohiji! Vlada Republike Srbije se mukotrpno i uspešno, uprkos svim teškoćama, bori da zaštiti ono što je naše," naglasio je Đurić, reagujući na tekst u Danasu pod naslovom "Vlada Srbije očekuje kompenzaciju za Trepču."

“Ne verujem u slučajnosti, pa tako ne verujem ni u to da je slučajna lažna tvrdnja da se u Vladi Srbije razmatralo prihvatanje gubitka 'Trepče' u zamenu za nekakvu kompenzaciju," naveo je on u saopštenju dostavljenom medijima.

Đurić je ocenio da "tvrdnje anonimnih izvora Danasa“, i “ako su date u Beogradu, a ne u Prištini”, štete poziciji Srbije u javnosti i doprinose konfuziji, u situaciji koja je, po njegovim rečima – suviše ozbiljna za amaterizam, površnost i spekulacije.

"Umesto lova u mutnom po beogradskim i prištinskim kabinetima, neko bi zapravo trebalo da ode na sever Kosmeta, u tunele Crnca i Belog Brda, kod 3. 300 rudara koji svako jutro silaze u jamu po hleb sa sedam kora – za svoje porodice, pa da tamo njih pita čija je ‘Trepča’ i šta misle o podmetnutoj ideji kompenzacije za ono što je naša žila kucavica na severu KiM", istakao je Đurić u svom reagovanju.

List "Danas" je juče u svom tekstu naveo da je u Vladi Srbije dobio informaciju da će spor Beograda i Prištine u vezi sa polaganjem prava na imovinu kombinata Trepča biti rešen najverovatnije kompenzacijom – "novcem ili na neki drugi način", te da bi to bilo prihvatljivo rešenje za srpske vlasti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.