Tačiju i Veseljiju ponovo produžen pritvor

Foto: KoSSev

Specijalizovana veća Kosova (SVK) sa sedištem u Hagu produžila su pritvor bivšem kosovskom predsedniku, Hašimu Tačiju i bivšem predsedniku kosovske skupštine, Kadriju Veseljiju, zbog, kako se navodi, postojanja zabrinutosti da bi mogli da pobegnu ili utiču na svedoke.

Pretpretresni sudija SVK, Nikolas Guju, doneo je odluku da Hašim Tači i Kadri Veselji ostaju u pritvoru uoči suđenja po optužnici za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti navodno počinjene tokom sukoba na Kosovu 1998-99.

Sudija Giju je odbio zahtev odbrane za njihovo puštanje. Tači i Veselji, ratni lideri Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), nalaze se u pritvoru od novembra 2020. godine.

Sudija Giju je zaključio da „i dalje postoje rizici da će g. Tači (i g. Veselji) pobeći, opstruirati napredak postupka (SVK) ili počiniti dalje zločine protiv onih koji se vide kao protivnici OVK, uključujući svedoke koji su pružili ili mogu da pruže dokaze u ovom predmetu i/ili treba da se pojave pred SVK”.

Prema odluci Specijalnog suda u obzir ne dolazi ni kućni pritvor, jer Tači i Veselji imaju značajan autoritet na Kosovu i zato što njihovi branioci nisu podneli nove argumente u poslednjim zahtevima za njihovo puštanje.

„Pretpretresni sudija dalje podseća da je utvrdio da dokazi otkrivaju da su, dok je gospodin Veselji bio na čelu ŠIK-a (Kosovske obaveštajne agencije), pripadnici ŠIK-a vršili pritisak na svedoke”, kazao je sudija Giju, objašnjavajući rizik od uticaja na svedoke ukoliko Veselji bude pušten iz pritvora.

Tači je bio politički direktor OVK, a nakon rata i predsednik Kosova. Veselji je bio šef obaveštajne službe OVK, a kasnije predsednik skupštine. U vreme hapšenja bio je lider opozicione Demokratske partije Kosova (DPK).

Obojica, zajedno sa bivšim šefom parlamentarne grupe pokreta Samoopredeljenja, Redžepom Seljimijem i predsedavajućim nacionalnog saveta Socijaldemokratske inicijative (NISMA), Jakupom Krasnićijem, čekaju da počne njihovo suđenje po optužnici za ratne zločine.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići terete se da su odgovorni za zločine koje su oni sami i drugi bivši pripadnici OVK počinili u raznim delovima Kosova, ali i u severnoj Albaniji, „protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima“.

Većina zločina počinjena je u pritvornim centrima u 17 opština na Kosovu i dva okruga u Albaniji, Kukešu i Cahanu.

Specijalizovana veća Kosova (SVK) osnovana su da sude zločine navodno počinjene tokom i neposredno nakon rata na Kosovu (1998-2000.) Oni su deo kosovskog pravosudnog sistema, ali se nalaze u Holandiji i u njima radi međunarodno osblje.

Balkan Insight

Tači ponovo tražio da ga puste u kućni pritvor na Kosovu ili u „trećoj državi“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.