Tači za Standard: Neće biti podele Kosova ni razmene teritorija

Hašim Tači
Hašim Tači, Foto: apa/herbert neubauer

„Kosovo neće biti podeljeno, neće biti teritorijalne razmene“ – kaže za bečki Standard kosovski predsednik Hašim Tači.

U intervjuu za ovaj list navodi i da još nije čuo da će Vučić tokom svoje posete Severu Kosova da „predloži nešto u tom pravcu“.

Novinar Standarda takođe je pitao Tačija – „trebalo bi da su pregovori već dobro napredovali, trebalo bi da ste već razgovarali sa predsednikom Vučićem o vrlo konkretnim planovima za teritorijalnu razmenu. Koji procenat sporazuma ste već postigli?“

„Prošlo je pet ili šest godina od kada smo započeli ovaj dijalog sa Srbijom. Sada smo ušli u završnu fazu ovih razgovora. Do sada smo razgovarali samo o procesu, ali ne o detaljima. Ideja korekcije granica je moja. I ideja o uključivanju Preševske doline i susednih albanskih zajednica Bujanovca i Medveda je i moja i nije bila predmet pregovora sa predsednikom Vučićem. Ali o tome ćemo da pričamo. Želim da postupim racionalno. Postoje velike razlike, ali jedini način je nastaviti ovaj dijalog. Bez međusobnog dogovora otežavamo putu ka EU,“ odgovorio je Tači.

„Kosovo će očuvati multietnički duh. Ali moramo da radimo na rešavanju animoziteta koji postoji 200 godina. Ne smemo da budemo taoci granica uspostavljenih tokom Titove Jugoslavije. Jugoslavija više ne postoji. Kosovo ima dobrosusedske odnose sa svim susedima, Makedonijom, Crnom Gorom i Albanijom. Zbog toga niko ne bi trebalo da se oseća ugroženim mogućim sporazumom između Kosova i Srbije,“ kazao je dalje, odgovarajući na pitanje šta očekuje od Vučićeve posete Severu Kosova.

Govoreći o tome da li Srbija, ako dođe do sporazuma između Beograda i Prištine, mora eksplicitno da prizna Kosovo kao nezavisnu državu, Tači je naveo da svaki sporazum ima samo jedan smisao – „da dođe do bilateralnog priznanja“, a da Kosovo postane „punopravni član međunarodne zajednice i Ujedinjenih nacija“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.