Tači, Veselji i Rama osudili poziv Veseljiju za Hag

Donedavni predsednik kosovske skupštine i lider PDK, Kadri Veselji, obelodanio je da mu je stigao poziv iz Haga gde će se pojaviti 4. decembra. Osude zbog poziva jednom od glavnih osnivača OVK stigle su od Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja i  Edija Rame.

„Imao sam veliku čast da kontinuirano putujem sa Kadrijem ka slobodi Kosova i od početka i na svakom koraku osećao sam se ponosnim na njegov neumoran rad i posvećenost u poslednje tri decenije. Nema sumnje da je gospodin Veselji kao i desetine bivših boraca OVK koji su već pozvani od strane Specijalnog suda imali najviši patriotski, politički i vojni moralni cilj“, poručio je u objavi na svom Fejsbuk profilu kosovski predsednik.

Upravo zbog toga Tači smatra „da ne postoji sud koji bi mogao da ugrozi Kadrija Veseljija“.

„Nema suda, nema tendencija i nema izmišljotina koje bi mogle da ugroze gospodina Veseljija i njegovu borbu za oslobođenje. Ne postoji sud, ni domaći, ni međunarodni koji bi mogao uprljati čisti rat Oslobodilačke vojske Kosova“.

Nezadovoljstvo i protest povodom poziva Specijalnog suda upućenog Veseljiju izrazio je i premijer Albanije, Edi Rama, međutim, smatra da:

„Ma koliko bio nepošten poziv Specijalnog suda borcima OVK, to nije ništa drugo do prilika da se govori istina o pobedi naroda koji bi bez Oslobodilačke vojske Kosova i dalje bio uskraćen za svoja prava“.

Haradinaj „Dostojanstveno će braniti čistoću rata“

Podršku Veseljiju uputio je i kosovski premijer u ostavci, Ramuš Haradinaj kojeg je takođe ispitao ovaj sud u svojstvu osumnjičenog još jula meseca.

„Dostojanstveno će braniti čistoću ovog rata. Uveren sam da će ovaj put prevladati naša istina i naše pravo“, smatra Haradinaj.

Donedavni predsednik kosovske skupštine i lider PDK, Kadri Veselji, danas je iznenada saopštio da je primio poziv Specijalnog suda i da će otputovati u Hag 4. decembra.

U kom će svojstvu Veselji biti saslušan za sada nije poznato.

„Uveren sam da će i ovaj sud dokazati pravednu borbu Oslobodilačke vojske Kosova, ali i zaustaviti napade na istinu našeg naroda i OVK. Odgovoriću na ovaj poziv 4. decembra “, poručio je Veselji danas.

Danas je takođe, prištinska Gazeta Express otkrila, pozivajući se na svoje izvore, da će se pred ovim sudom pojaviti i dojučerašnji šef KIA-e, Špend Mađuni (Shpend Maxhuni).

Kako ovaj medij saznaje, on je poziv za sud za ratne zločine dobio zbog navodnog curenja osetljivih informacija iz KIA-e, a u vezi sa Specijalnim sudom, te da je razlog njegove jučerašnje ostavke upravo ovaj poziv.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.