Šef Kosovske obaveštajne agencije podneo ostavku

Direktor Kosovske obaveštajne agencije Špend Mađuni (Shpend Maxhuni) podneo je ostavku na ovu funkciju. Vest je preko svog naloga na Fejsbuku, potvrdio kosovski premijer u ostavci Ramuš Haradinaj.

„Prihvatio sam ostavku direktora KIA-e, g. Špenda Mađunija, sa mesta čelnika obaveštajne službe Kosova. Zahvalio sam gospodinu Mađuniju na dosadašnjoj profesionalnoj saradnji u zaštiti bezbednosti naše zemlje i našeg naroda. Za njegov doprinos državnim i institucionalnim obavezama, odlikovao sam g. Mađunija medaljom Skenderbeg za profesionalizam i odanost u službi domovine“, naveo je Haradinaj na Fejbuku.

Haradinaj navodi da se sada već prošla vlada Kosova „angažovala na jačanju vladavine zakona“ na Kosovu i bezbednosnim institucijama, te da je Mađuni imao u tome „poseban značaj“.

„Danas je KIA jedna od najprofesionalnijih i najpouzdanijih institucija u zemlji i šire“, piše Haradinaj za ovu kosovsku instituciju.

Mađuni je prethodno bio dugogodišnji direktor Kosovske policije, a na mestu šefa KIA imenovan je u aprilu 2018.

„Prva žrtva Aljbina Kurtija“

Kosovski mediji koji prenose ovu vest, već u naslovima upućuju da se radi „o prvoj žrtvi Aljbina Kurtija“. Tako je Gazeta Express u svom naslovu istakla.

Ovaj portal navodi da se ovom ostavkom „otvaraju vrata za radikalne promene u polju bezbednosti, koju je do danas u potpunosti kontrolisao Hašim Tači“.

„Preostaje da se vidi šta će glavni državni tužilac Aleksandar Ljumezi, koji je takođe i blizak prijatelj Špenda Mađunija uraditi narednih dana“, piše Gazeta.

Naslov Gazeta Express Kurti, Mađuni
FOTO: Printscreen/Gazeta Express

Ostavka dolazi u vreme kada su na Kosovu u toku pripreme za formiranje nove kosovske vlade nakon vanrednih izbora od 6. oktobra, na kojima je pobedio pokret Samoopredeljenje.

Samoopredeljenje je prošle godine već zatražilo ostavku Mađunija zbog afere u kojoj je u oktobru 2018, u automobilu u kojem je upravljao Mađunijev sin, pronađeno ilegalno oružje i manja količina supstance za koju se sumnjalo da je droga.

Takođe su ga optuživali za nezakonitu deportaciju šest turskih državljana, tzv. gulenista Erdoganovom režimu.

Uz sve ove optužbe Samoopredeljenje je često navodilo da je Mađuni pod punom kontrolom kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Ovako se govorilo još pre godinu dana: „Slučaj Mađuni – najbolji primer zarobljene države“

Tadašnji poslanik Samoopredeljenja Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) poručio je da je slučaj „Mađuni“ najbolji primer „zarobljene države“:

„Ovakvih slučajeva ima i njih su ojačali šefovi države koji su imenovali svoje ljude u institucijama pravde. Takva imenovanja su stvorila situaciju u kojoj su predstavnici države sa institucijama podelili vlast kao tortu, složivši se ko će imati kontrolu nad Obaveštajnom agencijom, policijom i državnim tužilaštvom,“ rekao je tada Seljimi.

Poslanik Samoopredeljenja je tada istakao da je imenovanje rukovodstva Policije i Obaveštajne agencije, a koje je, kako je tada naveo, skandalozno, jasni pokazatelji šta su instalirali predstavnici vlasti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.