NUNS i UNS: Zastrašivanje i ugrožavanje sigurnosti novinara TV N1

leci N1
FOTO: N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je najnoviji pokušaj zastrašivanja redakcije Televizije N1 i pozvalo nadležne policijske i tužilačke organe da istraže i konačno utvrde ko i po čijem nalogu učestalo propagira mržnju prema tom mediju. Udruženje novinara Srbije (UNS) je ukazalo da se time šalje poruka koja može da ugrozi sigurnost novinara.

NUNS je naveo da je „neshvatljivo to da policija ne može da identifikuje lica koja jednom mesečno rasturaju letke sa pretećim porukama protiv N1“.

„Ukoliko bi se ta kampanja mržnje neometano nastavila to će samo pojačati sumnje da aktuelnoj vlasti odgovara zastrašivanje i diskreditacija medija koji objektivno informiše javnost o svim temama važnim za sve građane Srbije“, naveo je NUNS u saopštenju.

To novinarsko udruženje je ukazalo na to da se najviši nosioci javnih funkcija u vlasti do sada nisu oglašavali kako bi ne samo osudili već i zaustavili učestalo zastrašivanje novinara i redakcije N1 i drugih malobrojnih nezavisnih medija.

„Naprotiv, najviši državni funkcioneri i prorežimski tabloidi svojim diskriminatornim i uvredljivim izjavama i spekulacijama protiv nezavisnih medija direktno inspirišu i ohrabruju neprijateljsku atmosferu prema kritičkom, nepristrasnom i objektivnom novinarstvu“, navodi se.

NUNS je podsetio da su u sredu uveče, u vreme emitovanja emisije u kojoj je gost bio budući premijer Kosova, Aljbin Kurti, nepoznate osobe ponovo ubacile letke u dvorište televizije N1, na kojima su bile fotografije albanskog premijera, Edija Rame i programskog direktora TV N1 i autora emisije Pressing, Jugoslava Ćosića, sa porukom „ima neka tajna veza“.

Pre nepunih mesec dana u dvorište N1 maskirane osobe ubacile su letke na kojima je pisalo „Republika Srbija doviđenja. Dobrodošli u Luksemburg“.

Samo nekoliko dana pre toga blizu ulaza u zgradu N1 postavljena je improvizovana rampa i tabla sa natpisom „Napuštate Republiku Srbiju, dobrodošli u Luksemburg“.

Iz svega navedenog proizilazi logičan zaključak da je reč o organizovanoj akciji čiji je cilj da se novinari i urednici zastraše, a uređivačka politika TV N1 upodobi sa potrebama i željama režima Aleksandra Vučića, piše u saopštenju.

UNS: Šalje se poruka koja može da ugrozi sigurnost novinara

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestovalo je zbog ubacivanja letaka u dvorište Televizije N1 na kojima su fotografije premijera Albanije, Edija Rame i programskog direktora N1, Jugoslava Ćosića, s natpisom „ima neka tajna veza“.

UNS je ukazao da se time šalje poruka koja može da ugrozi sigurnost Ćosića i drugih novinara te medijske kuće.

Đurić o lecima protiv N1: Pretnje neprihvatljive, Đilasovom mediju ili bilo kome

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić nije direktno odgovorio na pitanje novinara o lecima protiv Televizije N1, koji su u dvorište ove televizije ubačeni tokom sinoćnog intervjua s Aljbinom Kurtijem, liderom Samoopredeljenja.

„Koliko sam vas razumeo da je neko upućivao uvrede kolegama sa N1 ili bilo čega, ja moram da vam kažem da nisam upoznat sa detaljima toga, ali isto bez ustezanja hoću da vam kažem – bilo kakve uvrede, pretnje, bilo kome u Srbiji, na bilo koji način, bez obzira da li dolaze iz Đilasovog ili bilo kog drugog medija, nisu prihvatljive“, poručio je Đurić na konferenciji za novinare posle razgovora sa predstavnicima Srpske liste.

„Ovo je slobodna zemlja, ja mislim da i predsednik Vučić i svi mi demonstriramo, da i u odgovorima na pitanja čak, koja su nekad vrlo nezgodna, i da kažem, čak u političkom smislu neprijateljski nastrojena, ne bežimo od toga, a naravno zakon mora da važi za sve. Dakle, pretnje bilo kome nisu prihvatljive. Ne znam o čemu se u konkretnom slučaju radi, nisam još informisan, ali to je moj načelni odgovor“, kazao je Đurić.

„UNS traži da policija i tužilaštvo hitno utvrde ko stoji iza ovih pretnji po sigurnost novinara za šta je zakonom propisana zatvorska kazna od šest meseci do pet godina zatvora“, naveo je UNS u saopštenju.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.