LVV i LDK dogovorili program vlade, koalicioni sporazum mogao bi da usledi ovog meseca, Osmani: Nema plana B, koalicija samo sa Samoopredeljenjem

Nakon šest sastanaka između radnih grupa dojučerašnjih opozicionih stranaka na Kosovu Samoopredeljenja (LVV) i LDK, a sada pobedničkih stranaka, postignut je programski sporazum o postizbornoj vladajućoj koaliciji. Formalizacija ovog sporazuma i ozvaničenje posao je koji će ostati na liderima partija, a njegovo potpisivanje moglo bi da usledi ovog meseca.

„Sa zadovoljstvom mogu reći da smo postigli dogovor o svim programskim pitanjima. Što se nas tiče kao radnih grupa, uspeli smo da zaključimo diskusiju i očekuje se da ćemo uskoro podneti izveštaj liderima dveju stranaka“, rekao je Avdulah Hoti (Avdullah Hoti) iz LDK, nakon sastanka koji je ranije danas održan u sedištu LVV.

Na liderima ovih stranaka je da nakon potvrđivanja rezultata sednu kako bi konkretizovali i ozvaničili sporazum, poručuje Hoti, ali i dodao da su „pojedina pitanja namerno ostavljena za diskusiju među liderima stranaka.

„Za onoliko koliko smo mi imali mandat složili smo se o strukturi vlade i formi kako će da se uspostave institucije. Sada je na političkim liderima da odluče o formiranju vlade“, rekao je Hoti.

„Nikada nismo razgovarali ni o jednom mandatu“, rekao je Hoti.

Vjosa Osmani: Nema plana B, koalicija samo sa Samoopredeljenjem

A u večerašnjem gostovanju na prištinskoj T7, lider LDK Vjosa Osmani, potvrdila je da neće biti koalicionih razgovora ni sa jednim drugim političkim entitetom osim sa Samoopredeljenjem oko formiranja nove vlade Kosova. Štaviše, potvrdila je da bi koalicioni sporazum mogao da bude potpisan ovog meseca.

„Nemamo plan B, ne pregovaramo o koaliciji ni sa kim drugim, izašla sam pred građane i obavezali smo se samo na koaliciju sa Samoopredeljenjem“, kazala je Osmani.

Takođe je potvrdila predizborno obećanje da se planira da broj kosovskih ministarstava sa dosadašnjih 18 bude 12, a to će se dobiti spajanjem više ministarstava, te da su dva ministarska mesta takođe rezervisana za pripadnike manjinskih zajednica, ali da još uvek nisu odlučili koja će dva ministarstva oni i voditi.

LVV i LDK su odmah nakon održanih izbora oformile radna tela koja su bila zadužena za pregovore o mogućoj koaliciji.

CIK je ranije danas saopštio zvanične izborne rezultate. Samoopredeljenje je pobedilo sa 26,15% osvojenih glasova, i time obezbedilo 32 mesta u kosovskom parlamentu, a LDK 29. Ova dva politička subjekta moći će sami da oforme vladu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.