Tači: U Vašingtonu razgovor o ekonomiji ali se i suspendovane teme mogu otvoriti

Tači
Foto: KoSSev

U iščekivanju sastanka u Vašingtonu, kosovski predsednik Hašim Tači govorio je o temama o kojima će razgovarati delegacije Beograda i Prištine. Navodi da će biti postignut dogovor o tačkama koje su u interesu za Beograd i Prištinu u ekonomskoj sferi. U intervjuu za T7 poručio je da će predstojeći sastanak biti težak i iscrpljujući, da se u Vašingtonu neće razgovarati o razgraničenju, ali i da se „teme koje su suspendovane mogu otvoriti“.

Tači se prethodno sastao sa Avdulahom Hotijem, s ciljem koordinacije pred predstojeći sastanak u Vašingtonu.

U večerašnjem gostovanju na T7 navodi da su razgovarali o „čvrstoj pripremi“, izrazivši uverenje da će se Kosovo „dobro snaći sa svim poteškoćama sa kojima će se suočiti sa srpske strane“.

Dodao je da će on i Hoti biti jedan tim i „razgovarati jednim glasom, poštujući volju građana i kosovski Ustav“.

„Branićemo interese naših građana, poštovaćemo Ustav, postići ćemo dogovor o tačkama koje su u interesu Kosova i Srbije u ekonomskoj sferi“, objasnio je Tači.

Sa druge strane, poručuje da bi moglo doći vrlo lako do toga da se vrate u Prištinu bez postignutog dogovora.

„Lako se možemo vratiti bez dogovora. Sa Srbijom je gotovo nemoguće postići dogovor, ali s velikom voljom ćemo raditi na postizanju sporazuma“, objasnio je.

Dodaje da se ni o čemu pre ovog sastanka nije diskutovalo, da ništa nije pripremljeno, te da se nada da će se izneti ideje sa obe strane koje mogu da budu u zajedničkom interesu.

Bez razgovora o razgraničenju

Tvrdi da odnosi između Beograda i Prištine nisu samo ekonomski, već da je „sve političko“, te zato ne isključuje otvaranje drugih tema u Vašingtonu.

„Čak se i teme koje su suspendovane mogu otvoriti, o nečemu takvom za šta očekujem da ću biti obavešten kada budem stigao u Vašington“, rekao je Tači.

Ono o čemu se neće govoriti u Vašingtonu je razmena teritorija, poručuje.

Sa druge strane, navodi da bi se pre potpisivanja konačnog sporazuma između Beograda i Prištine, morale formirati ekspertske komisije za „razgraničenje granica“, ali i da je „uvek bio uveren da je albanska zajednica u Preševu, Medveđi i Bujanovcu, diskriminisana“.

„Nije dovoljno da u Skupštini Srbije budu zastupljena dva ili tri poslanika, pa je uključivanje ovog prostora na teritoriju Kosova, bez ugrožavanja teritorije Kosova, najbolje rešenje, ali znam da je to vrlo teško“, dodao je predsednik.

„Ne vidim rivalstvo između Brisela i Vašingtona“

Tači kaže da ne vidi rivalstvo između Brisela i Vašingtona, kada je u pitanju uloga posrednika u dijalogu, te dodaje da je za Prištinu bitna koordinacija između SAD i EU.

Međutim, tvrdi da je predstojeći sastanak u Vašingtonu „mnogima otvorio oči da shvate da ovo pitanje zahteva rešenje“, dok za EU kaže da „nepotrebno kažnjava i izoluje Kosovo“, time što još uvek nije odobrila viznu liberalizaciju.

Dodaje i da je Priština oduvek htela da proces između Beograda i Prištine vodi SAD, te da je sada „Kosovo blagosloveno“.

Ujedno je rekao da bi bilo idealno da se konačan sporazum između Beograda i Prištine zaključi do kraja godine, ali i da ne može da predvidi da će do toga doći.

Da će se u Vašingtonu razgovarati o ekonomskim pitanjima, danas su ujedno izjavili predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, kao i izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel. Grenel je ujedno najavio stvaranje mini Šenžen zone, više o tome u vestima ispod:

Grenel: Pravimo mini Šenžen zonu između Srbije i Kosova

Vučić pred put u Vašington od Putina dobio „dobre savete“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.