Tači u Pentagonu dobio podršku da okonča proces transformacije KBS

Ministar spoljnih poslova Kosova, Hašim Tači, dobio je juče podršku za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga, saopštilo je ovo kosovsko ministarstvo u naslovu pisanog saopštenja o sastanku koji je Tači zajedno sa ministrom za evropske integracije, Bekimom Čolakuom, imao sa zamenicom pomoćnika ministra obrane SAD za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju, Evlin Farkas juče u Pentagonu.

Iako su mediji preneli vest da je Kosovo dobilo podršku od SAD za stvaranje vojske, odnosno za "okončanje procesa transformacije bezbednosnih snaga u oružane snage",  u ovom saopštenju, međutim, nije bilo neposredne potvrde za to, osim u samom naslovu gde se pominje reč "transformacija bezbednosnih snaga", ali ne i "stvaranje oružanih snaga", kao i u delu gde se navodi da su se Tači i Farkas "saglasili da će ova godina biti od ključnog značaja za okončanje procesa transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u Oružane snage Kosova."

"Tači je istakao da je ceo proces razmatranja sektora bezbednosti i procesa transformacije KBS u Oružane snage Kosova sproveden uz podršku i saglasnost NATO i SAD," navodi se dalje u saopštenju i dodaje da je Tači dobio podršku SAD za zaključivanje "dotičnog" procesa.

S druge strane, zamenica pomoćnika ministra obrane SAD, Evlin Farkas, istakla je da će "Republika Kosovo imati punu podršku SAD na polju bezbednosti. 

“Ovaj proces uživa punu podršku Sjedinjenih Država”, rekla je Farkas, a saopštava kosovsko miniistarstvo spoljnih poslova.

Zaključeno je i da dosadašnji koraci u procesu transformacije KBS u Oružane snage Kosova, ubrzavaju put ka članstvu Kosova u Partnerstvo za mir i NATO.

Tokom dana Tači se susreo i sa senatorom – Krisom Marfijem i kongresmenom – Džordžom Holdingom.

Tači će tokom boravka u SAD, u četvrtak, učestvovati na molitvenom doručku, a najavljeni su i njegovi susreti sa podsekretarom Stejt departmenta za Evropu i Evroaziju, Viktorijom Nulend, ali i Medlin Olbrajt, Mortonom Abramovicem i Džejmsom Hopkinsom.

Tači će, takođe, održati predavanje u školi za napredne međunarodne studije univerziteta “Johns Hopkins”, nakon čega će otputovati u Njujork, gde će prisustvovati narednoj sednici Saveta bezbednosti UN.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.