Raseljeni Srbi iz Đakovice pokušaće ponovo da dođu u Đakovicu za zadušnice 14. februara

Izjava direktora prištinske televizije “Klan”, Batona Hadžijua  – da neko mora da se izvini raseljenim Srbima za kamenovanje u Đakovici je prvi glas razuma sa KiM-a, ocenilo je Udruženje raseljenih Đakovčana. Ovo udruženje ističe i da je Hadžiju javno izgovorio da za kamenovanje Srba iz Đakovice neko mora da se izvini.

“Prvi put posle 16 godina čuje se glas razuma sa Kosova i Metohije. Hadžiu je javno izgovorio da za kamenovanje Srba iz Đakovice, na najveći srpski praznik (Badnje veče), neko mora da se izvini," navodi se u saopštenju iz ovog Udruženja i ponavlja da oni “još jednom osuđuju i žale zbog sudbine nestalih Srba, Albanaca, Roma, Goranaca i ostalih nestalih – pre i posle 1999. godine,” te da oštro osuđuju i “zloupotrebu nestalih u političke svrhe, odnosno, u obračunu vlasti i opozicije u Prištini, kroz organizovanje protesta”.

U pisanom odgovoru za KoSSev, predstavnica Udruženja raseljenih iz Đakovice, Simonida Ašanin, navela je da se sledeći obilazak Đakovice planira za zadušnice, 14. februara.

Raseljeni Srbi iz ovog grada su u međuvremenu imali sastanak sa američkom ambasadorkom na Kosovu, Trejsi En Džejkobson, kao i sa zamenicom specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UNMIK-a, Dženifer Braš. Kako je Ašanin dodala, razgovori, čija su tema prava Srba na KiM-u i u Đakovici, još uvek traju.

Đakovčani traže da na "dnevnom redu Briselskih razgovora bude sudbina 247,000 Srba proteranih sa KiM-a," te i da smatraju da je to "jedna od glavnih tema i osnova Briselskog sporazuma".

Udruženje Đakovčana je višenacionalno udruženje koje ima podršku iz Francuske, Grčke, SAD, Danske, Norveške, Australije i durgih.

Trenutan broj članova udruženja, prema rečima Simonide Ašanin je 22,000.

Raseljeni Đakovčani, međutim, dodaju i da “kao i do sada”, oni "ne očekuju" poziv od đakovačkih institucija da dođu za bilo koji verski praznik.”

Raseljeni Srbi iz Đakovice se 15 godina unazad sprečavaju da posete ovo mesto na velike hrišćanske praznike i zadušnice, a poslednji put je to bilo na Badnji dan ove godine, kada je grupa vernika, koja je autobusom došla pod policijskom pratnjom, kamenovana pred sam ulazak u crkvu Uspenje Presvete Bogorodice.

U Đakovici je pre 1999. godine, bilo 12,500 Srba, a danas su tamo ostale četiri starice i to u obnovljenom manastiru. 

 


Gradonačelnica Đakovice, Mimoza Kusari-Ljilja, treba da uputi izvinjenje raseljenim Đakovčanima koji su kamenovani, izjavio je ranije direktor prištinske televizije “Klan”, Baton Hadžiju, u emisiji "Slobodno srpski", koji je i dodao da gradonačelnica ne treba da poziva Srbe da ne dolaze u Đakovicu na predstojeće zadušnice.

On je rekao da je ova poruka bila "politička i velika greška Mimoze Kusari" i da gradonačelnica Đakovice treba da prihvati da raseljeni dođu u njen grad.

"Ona ima populistički pristup i to nije dobro, nije dobro za Kosovo posle toliko godina, jer na kraju krajeva, u Đakovici i nema Srba, čega se boje," rekao je tada Hadžiju.


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.