Tači u Luksemburgu lobira za SSP i prijem u SE i UNESCO

Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači zatražio je danas u Luksemburgu podršku ove zemlje za potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za Kosovo, ali i za prijem Kosova u Savet Evrope i UNESCO. Premijeru Žanu Azelbornu zahvalio se i na ličnom angažovanju u "integraciji severnog dela zemlje".

“Nastavljamo da produbljujemo saradnju sa susednim zemljama i kosovska država nastavlja da dokazuje konstruktivnost u dijalogu sa Srbijom u Briselu. Kosovo i Luksemburg imaju dobru saradnju i u pogledu sprečavanja ilegalne imigracije i Vlada Kosova uspešno je sprečila ilegalnu migraciju i puteve trgovine ljudima”, rekao je Tači danas u Luksemburgu, a saopštilo kosovsko ministarstvo spoljnih poslova.

Tači se zahvalio na podršci Luksemburga, kao i zameniku premijera Žanu Azelbornu (Jean Asselborn) na ličnom angažovanju u pogledu "konsolidacije kosovske države na unutrašnjem planu, integraciji severnog dela zemlje, kao i na spoljnom planu kroz članstvo u međunarodnim organizacijama".  On je istovremeno zatražio podršku za SSP, ubrzanje procedure za liberalizaciju viznog režima i prijem u Savet Evrope i UNESCO

Luksemburg je među prvim zemljama priznao Kosovo, 28. februara 2008, 11 dana nakon Deklaracije o jednostranom proglašenju nezavisnosti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.