Kosovska vlada odobrila budžete za četiri severne opštine

Kosovska vlada je, na svojoj današnjoj redovnoj sednici, odobrila budžete za četiri severne opštine sa Severa Kosova – Severnu Mitrovicu, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, saopšteno je iz kancelarije kosovskog premijera. Budžeti su odobreni nakon što su skupštine ovih opština usvojile izmene i dopune opštinskih budžeta u koje su uključene plate radnika zdravstva i prosvete koji rade na Severu. Nije poznato, međutim, da li današnje odobrenje budžeta znači da su momentalno odblokirani i opštinski računi, koji su bili blokirani od početka marta. Računi su bili blokirani, jer je Priština od opština na Severu Kosova tražila da u svoje budžete ubace školstvo i zdravstvo, a što su ove opštine do kraja aprila i odbijale da urade.

"Vlada je na sastanku odobrila odluku da se odobri budžet za 2015. godinu za opštinu Severna Mitrovica, nakon ponovnog odobrenja skupštine opštine Severna Mitrovica," navodi se u saopštenju sa današnje sednice vlade. 

U saopštenju se dalje dodaje da su budžeti za 2015. godinu usvojeni i za ostale opštine na Severu, a uz objašnjenje da je to učinjeno, kao i u slučaju opštine Severna Mitrovica – nakon što su skupštine opštine "ponovo odobrile" budžete. 

 


Skupštine opština sa Severa Kosova – Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok su 24. aprila, na vanrednim i gotovo istovremenim sednicama, usvojile izmene i dopune opštinskih budžeta u koje su uključene plate radnika zdravstva i prosvete koji rade na Severu. 

Na ranijim sastancima srpske i kosovske strane, te centralne i lokalne vlasti, dogovoreno je, međutim, da se umesto dosadašnje prakse – da trezor u Prištini isplaćuje plate onim radnicima školstva i zdravstva sa Severa, koji su pored plata iz Srbije, do sada primali i plate iz Prištine – tzv. "evre", a na osnovu naloga kosovskog ministarstva finansija, platne spiskove zaposlenih u ove dve oblasti sastavljaće gradonačelnici, koje će potom slati kosovskom trezoru, odakle će se isplaćivati plate. On se ipak neće isplaćivati sve dok sadašnji spiskovi zaposlenih sa Severa Kosova u ovim oblastima ne budu "revidirani", te ne bude formirana Zajednica srpskih opština. 

Opštine sa Severa su usvojile odluku o usvajanju izmena i dopuna budžeta uz napomenu da se usvajanjem budžeta sa informacijama o zaposlenima u zdravstvu i obrazovanju "ne prejudicira status" ustanova iz ovih oblasti, te da do formiranja i "konačne operacionalizacije" nadležnosti Zajednice srpskih opština, status ovih ustanova ostaje nepromenjen. 


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.