Misteriozno umiranje u Mitrovici, Vučitrnu i Srbici

(Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Najozbiljniji slučaj, koji je uticao na skoro svakog građanina Kosova, jeste davljenje u Ibru 17-godišnjaka iz Mitrovice – Seada Aljušija. Iako su njegovi prijatelji rekli da se udavio u reci dok je prelazio na drugu stranu Mitrovice, kroz reku Ibar, nabujalu usled kiša, on je zaveden kao nestala osoba. Neuspeh u pronalaženju njegovog tela pojačao je sumnje, ali i nadu porodice da je možda živ.

Za 17-godišnjeg Seada Aljušija koji je 10. aprila sa tri druga otišao da ukrade psa u kući bosanskih Srba koji odgajaju različite rase pasa, porodica je znala da je umeo da pliva, ali i oni koji su ga poznavali, izrazili su čuđenje kako nije mogao da prepliva i izađe na drugu stranu kao i njegovi prijatelji. Stoga su i oni takođe gajili nadu da bi Sead mogao da bude živ, ali su 18. dana potrage, ronioci KBS pronašli Seadovo telo u Ibru, i on je u četvrtak i sahranjen.

Takođe, Srbin iz Gojbulje kod Vučitrna, koji je početkom aprila nestao bez traga, pronađen je mrtav u vodama reke Ibar u Mitrovici. Porodica je prethodno pronašla pismo u kojem je žrtva Dragan Dejanović, star 52 godine, pretio da će se ubiti.

Drugi Srbin, čiji identitet nije objavljen, pronađen je u vodama Ibra, ali se, zbog dugovremenskog stajanja u vodi, njegovo telo razgradilo. Pripadnici takozvane "Civilne zaštite" koji su bili uključeni u akciju potrage za Seadom Aljušijem, uspeli su da dođu do tela koje se raspadalo, ali ga je talas povukao nizvodno prema Leposaviću i još uvek nije pronađen.

Najčudniji slučaj je 63-godišnjeg Isljama Iljmija iz Kline kod Srbice, koji je nestao sredinom januara ove godine. Njegovo beživotno telo otkrio je Imer Ahmeti prošlog četvrtka na planini Radiševo, u blizini sela kod Srbice, koje se neposredno graniči sa srpskim selima u opštini Zubin Potok. Ali iznenađujuće, Ahmeti je rekao da telo preminulog nije bio u stanju raspadanja, što navodi na sumnju da je smrt usledila nedavno.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.