Tači traži od Pape priznanje nezavisnosti: "Kosovo primer tolerancije i suživota"

Kosovski predsednik, Hašim Tači, boravio je ove nedelje u višednevnoj poseti Vatikanu, gde se sastao sa papom Franjom, ali i vatikanskim sekretarom za odnose s državama, nadbiskupom Polom Ričardom Galagerom. Na oba sastanka, kosovski predsenik zatražio je predstavnika Vatikana da prizna Kosovo, navodeći da je Kosovo "primer u regionu i šire, za toleranciju i suživot naroda različitih etničkih pripadnosti," te da Kosovo ima dobre odnose sa svim zemljama, i da će i dijalog sa Srbijom "u bliskoj budućnosti" dovesti do "pomirenja naroda" i povećane saradnje "dve zemlje".

Sastanak sa Papom bio je organizovan u okviru privatne audijencije i trajao je, kako navode iz Tačijevog kabineta, više od pola sata, tokom kojeg je kosovski predsednik poručio da su vrednosti koje predstavlja Sveta Stolica, kao što su pomirenje, mir, saradnja i tolerancija – "vrednosti za koje se zalaže i Kosovo".

"Vatikan ne komentariše o priznavanju Kosova"

Poseta Vatikanu i zahtev za priznanje Kosova bio je u fokusu kosovskih medija, koji su preneli i da zvanični Vatikan nije želeo da komentariše Tačijev zahtev za priznanje Kosova.

"'Vatikan Insider' izveštava da je zvanični portparol Vatikana, otac Federiko Lombardi, kratko rekao da je 'razgovor bio privatnog karaktera', ne želeći da dalje komentariše," naveli su mediji iz Prištine.

"Predsednik Tači je obavestio Svetog Oca o unutrašnjem i spoljnom jačanju Kosova kao države koja je uspela da prevaziđe gorku stranicu svoje istorije i okrene se prema budućnosti u miru, stabilnosti, i prosperitetu za sve svoje građane i za celu regiju," dodaje se u saopštenju.

"Kosovo je primer u regionu i šire za toleranciju i suživot između naroda različitih verskih i etničkih pripadnosti," dodaje se dalje.

"Na kraju sastanka, predsednik Republike Kosovo, Hašim Tači, zahvalio se Svetom Ocu i za trajnu podršku Vatikana narodu Kosova. Predsednik je uručio Svetom Ocu i poziv da u skoroj budućnosti poseti Kosovo, te izrazio i želju da Sveta Stolica što pre prizna državu Kosova," istaknuto je.

Dan kasnije, Tači se sastao i sa nadbiskupom Polom Ričardom Galagerom sa kojim je, kako navode iz kabineta kosovskog predsednika, razgovarao o "negovanju verske, etničke i političke tolerancije na Kosovu, ali i u regionu i šire".

"Kosovo ima veoma dobre odnose sa svim zemljama u regionu i sada, uz posredovanje Evropske unije, vodimo dijalog i sa Srbijom – proces koji će svakako u bliskoj budućnosti dovesti do pomirenja naših naroda i ka povećanoj saradnji između dve zemlje," rekao je Tači.

On je istakao i da Kosovu "treba priznanje državnosti" od strane Svete Stolice, te da ovo ne bi predstavljalo "pozitivan signal" samo za sve građane Kosova, već i za ceo svet.

Posetu Vatikanu Tači je, kako se navodi, zaokružio učešćem na svetoj misi, organizovanoj pod njegovim pokroviteljstvom, a u čast kanonizacije Majke Tereze.

Podsetimo i Tačijeva prethodnica, Atifete Jahjaga, uputila je poziv Vatikanu da prizna Kosovo, kada je, takođe, imala sastanak sa Papom Franjom u privatnoj audijenciji.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.