Tači slavi podršku 44 zemlje: "I da!!! Na agendi smo izvršnog tela UNESCO-a za prijem"; Dačić: To ne mora da znači da će da se glasa

"I da!!! Na agendi smo izvršnog tela UNESCO-a za prijem. Zahvaljujem rekordnih 44 zemlje koje su zajedno potpisale," ovako je na svom Tviter nalogu predstavio vest da je Kosovo uspelo da obezbedi 44 države članice UNESCO-a, koliko je bilo potrebno da bi se na zasedanju izvršnog tela ove organizacije u oktobru raspravljalo o prijemu Kosova u UNESCO. 

Zahvaljujući se državama koje su podržale da se o ovom pitanju raspravlja, i navodeći ponaosob ime svake države, Hašim Tači je na svom Fejsbuk profilu dodao i da se radi o "rekordnom broju novih zemalja" u istoriji UNESCO-a koji su "postali sponzori ovog dnevnog reda i tako pomogli Kosovu u ovom proceduralnom pitanju."

"Vest je fantastična, diplomatski uspeh koji smo dugo očekivali. Dokaz da kada radimo zajedno, dolazimo do svog cilja, sa dostojanstvom. Rekordan broj zemalja je podržalo dnevni red izvršnog veća, prijavu naše Republike za članstvo u UNESCO. Od danas smo na zvaničnom dnevnom redu. Očekuje nas mnogo izazova, ali naše putovanje srpska diplomatija nije uspela da zaustavi proceduralnim mahinacijama i negativnom propagandom iako je to pokušavala. Zahvaljujem više od 44 zemlje koje su zajedno potpisale zahtev za učlanjenje, zahvaljujem ambasadorki Kadare i našem timu na neumornom radu poslednjih nedelja," napisao je u još jednom obraćanju preko ove društvene mreže Hašim Tači.

Više hiljada pratilaca kosovskog šefa diplomatije 'lajkovalo' je ove informacije, a same vesti su za samo par sati, koliko su objavljene, višestruko podeljene.

Neposredno pre ove objavljivanja ove vesti, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji boravi u Vatikanu, nakon susreta sa papom Franjom, kod koga pokušava da spreči učlanjenje Kosova u UNESCO, rekao je da se papa "složio" sa svim gledištima i predlozima predsednika Srbije, kao i sa time da se Srbija ne može odreći svog nasledstva na Kosovu i Metohiji. Štampano izdanje "Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije", koje je Nikolić danas poklonio Papi, kako je rekao, dobiće i sve države članice UNESCO-a.

Samo par dana ranije u poseti papi bio je i zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova Petrit Seljimi. 

Naučni institut za srpsku kulturu i jezik "Priština" se prvi put oglasio danas u pokušaju da spreči učlanjenje Kosova u UNESCO

A danas je i Institut za srpsku kulturu "Priština" sa privremenim sedištem u Leposaviću poslao pismo UNESCO-u u kome iznosi svoje protivljenje prijemu "samoproglašene države Kosovo" u ovu organizaciju.

Predsednik Upravnog odbora Instituta za srpsku kulturu, Dalibor Elezović je u razgovoru za KoSSev, ranije danas, rekao da je ovo prvi put da se Institut povodom ovog slučaja obraća UNESKO-u,  da "ne veruje" da će ovo pismo moći nešto da promeni, kao i to da je za kampanju Kosova za prijem u UNESCO-u, čuo "pre mesec dana", kada je "naša država počela da se oglašava protiv toga".

Sa druge strane srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je na malo drugačiji način potvrdio vest o tome da je UNESCO odlučio da raspravlja o članstvu Kosova na sednici svog izvršnog saveta u oktobru. Dačić je večeras za RTS rekao da je Albanija podnela zvaničan zahtev da Izvršni savet UNESCO-a, na sednici u oktobru, stavi na dnevni red zahtev Kosova za članstvo u toj organizaciji, a da su "pored Albanije, zahtev podržale još 44 zemlje članice UNESCO-a, od njih 195". To, ipak, ne mora da znači da će zahtev biti stavljen na dnevni red, dodao je Dačić.

Srpski manastiri na Kosovu su na UNESCO-ovoj listi svetske kulturne baštine zavedeni pod nazivom "Srednjevekovni spomenici na Kosovu (Srbija)", a diplomatski rat oko toga kako će srpski manastiri biti predstavljeni na ovoj listi je vođen između Srbije i Kosova još od 2009. godine. Ukoliko bi Kosovo bilo primljeno u UNESCO, dosadašnja srpska kulturna baština bi  se vodila kao kosovska.

Kosovo već više godina snažno lobira za članstvo u UNESCO, čemu su se srpske diplomate i političari počeli u javnosti suprotstavljati od kada je 16. jula objavljena informacija da je Kosovo podnelo prijavu za članstvo u ovu važnu svetsku organizaciju, te da očekuje da u novembru i bude primljeno.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.