Tači sa Papom: "Srdačan poziv svih građana da posetite Kosovo"

Zahvalni smo što je Kosovo izgradilo prijateljske odnose sa Svetom stolicom. Ali, želimo da se podignu na nivo koji uživaju ostali narodi u svetu – poručio je kosovski predsednik Hašim Tači, tokom privatne audijencije od strane Pape Franje u Vatikanu.

Tači je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Papi preneo "srdačan poziv svih građana da poseti Kosovo", te se zahvalio na "podršci koju je Vatikan pružao Kosovu u gajenju mira i demokratije".

Obavestio ga je o "konsolidovanju kosovske države", "suživotu među različitim zajednicama i verama", organizovanju konferencije o "produbljivanju dijaloga među verama" – Inter-Faith Kosovo, te osnivanju Komisije za istinu i pomirenje.

"Kosovo je primer dijaloga između zajednica i verskog suživota," ocenio je Tači i dodao:

"Cilj je da zaključimo poglavlje sukoba i da otvorimo poglavlje saradnje."

Osvrnuo se i na dijalog sa Beogradom koji se vodi, kako ističe, "radi izgradnje dobrosusedskih odnosa, normalizacije odnosa i međusobnog priznavanja".

"Dakle, radimo da promovišemo na Kosovu, u regionu, i u svetu vrednosti kao što su mir, dijalog, saradnja, tolerancija, suživot. Ovo je današnje Kosovo, iako mnogi još uvek pamte Kosovo iz prošlosti – ratno i razarajuće," kazao je Tači.

Nakon posete Vatikanu, Tači putuje u Sjedinjene Američke Države. Sastaće se sa zamenikom predsednika, Majklom Pensom, od kojeg će, kako je ranije saopšteno, zatražiti "obuhvatanje SAD-a u poslednjoj fazi procesa dijaloga između Kosova i Srbije, kao garant mira i stabilnosti u regionu".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.