Tači putuje sam u Brisel, ne želi da mu se bilo ko pridruži

Izvor: RTK2/Zeri

U završnoj fazi dijaloga sa Srbijom, koja će početi u nedelju, predsednik Kosova Hašim Tači ne želi da mu se bilo ko pridruži.

Iako je još pre godinu dana radio na formiranju jedinstvene Radne grupe za završnu fazu dijaloga sa Srbijom, očekuje se da predsednik Kosova Hašim Tači u nedelju otputuje sam u Brisel.

Tači će se u Briselu sastati sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, kada će, kako se očekuje, početi završna faza dijaloga između Kosova i Srbije.

Bez obzira na to, opozicione partije i dalje se protive aktuelnom formatu dijaloga, i ne podržavaju Tačija za glavnog pregovarača, piše dnevni list „Zeri“.

Posmatrači ovog procesa iz civilnog društva smatraju da je predstavljanje Kosova samo od strane predsednika u ovom važnom procesu izuzetno opasno za Kosovo, jer iako se dođe do kraja završne faze dijaloga sa Srbijom, ratifikacija sporazuma u Skupštini Kosova neće biti moguća bez širokog političkog konsenzusa.

Za ratifikaciju međunarodnih sporazuma, uključujući konačni sporazum Kosovo-Srbija, potrebno je 2/3 glasova poslanika Skupštine, samim tim 80 njih.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.