Tači: Politički sporazum ove godine. Haradinaj: Brisel ako nema kapaciteta, da traži pomoć

Očekujem da će Beograd i Priština ove godine potpisati "sporazum visokog političkog nivoa" koji će poslužiti kao kulminacija tekućeg dijaloga između dve strane – poručio je danas kosovski predsednik, Hašim Tači, na konferenciji "Scenariji za 'veliko finale' između Kosova i Srbije". Sa druge strane, kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, uputio je oštru kritiku na račun Brisela. EU bi trebalo da razmotri traženje "spoljne pomoći" u slučaju da ne može da pronađe rešenje za teme kojima se bavi dijalog. Lider pokreta Samoopredeljenja, Aljbin Kurti, pozvao je kosovsku vladu da intenzivira interni dijalog sa srpskom zajednicom na Kosovu, dok je potpredsednik Demokratske lige Kosova, Ljutfi Haziri, kritikovao kosovsku stranu, ukazujući na nedostatak transparentnosti u dijalogu. Iz Prištine za KoSSev Una Hajdari. 

Tači: Uveren sam da je došlo vreme 

"Uveren sam da je došlo vreme za širok politički i istorijski sporazum između Kosova i Srbije," rekao je Tači u svom obraćanju, navodeći da je "sve manje i manje strpljenja" za nastavak razgovora u Briselu.

Delavi: Neophodan napredak tokom ove godine 

Isti stav imao je ambasador SAD-a na Kosovu, Greg Delavi, koji je rekao da je "neophodan napredak" tokom ove godine i da je u dijalogu u proteklih nekoliko godina mogao da se vidi određeni "zamor".

Ponovio je podršku Sjedinjenih Država za dijalog, navodeći pozitivne rezultate kao što su "integracija pravosuđa na severu" i "integracija policijskih snaga".

Haradinaj: Ako zvanični Brisel nema kapaciteta da završi sa ovim temama, trebalo bi da zatraži pomoć, možemo da se bavimo pitanjima na naš način

Haradinaj je u svom obraćanju uputio oštru kritiku Briselu:

"Ako zvanični Brisel nema kapaciteta da završi sa ovim temama, trebalo bi da zatraži pomoć, ili ako ne želi pomoć, trebalo bi da nam kaže šta da radimo i onda možemo da se bavimo pitanjima na naš način, kao što smo to činili u prošlosti."

"Brisel ne bi trebalo da se stidi da traži pomoć," ponovio je on.

Haziri: Problem netransparentnost, postojalo verovanje o "skrivenim agendama"

Ni Vlada Kosova nije ostala nepomenuta.

Zamenik šefa LDK-a, Ljutfi Haziri, kritikovao je kosovsku stranu zbog "stalnog nedostatka transparentnosti" i njihove "nesposobnosti da rezultate dijaloga iskomuniciraju sa preostalim delom političke scene na Kosovu i širom javnošću".

On je rekao da je među kosovskim stanovništvom postojalo verovanje da u dijalogu postoje "skrivene agende", posebno u vezi sa podelom Kosova ili mogućom "razmenom teritorija".

"Potrebno je ukloniti sumnju da postoji skrivena agenda. Kosovsko stanovništvo veruje da postoji zavera, da Evropska unija ima skrivenu agendu u dijalogu," rekao je Haziri.

Kamberi: "Preševska dolina" trebalo da bude deo dijaloga u Briselu 

Ovo je pogodilo predstavnike albanske zajednice na jugu Srbije, naročito gradonačelnika Bujanovca, Šaipa Kamberija, koji je bio prisutan na konferenciji, a koji se požalio da politički predstavnici albanske zajednice u Srbiji nisu bili deo razgovora u Briselu:

"'Preševska dolina' bi trebalo da bude deo agende dijaloga u Briselu. Razočaravajuće je što se međunarodna zajednica nije fokusirala na dolinu."

Njegovoj izjavi usprotivio se Tači, koji je rekao da to nije "dijalog između Albanaca i Srba, već dijalog između Kosova i Srbije".

Kurti: Intenzivirati unutrašnji dijalog sa Srbima 

Aljbin Kurti kazao je da kosovska vlada ne bi trebalo da dozvoli da dijalog u Briselu bude "jedina politička tačka na agendi". 

"Ne možemo da dopustimo da dijalog sa Srbijom otme agendu zemlje. Vlada mora da intenzivira unutrašnji dijalog sa srpskom zajednicom – ovo je od velike važnosti. Greška je ako provodimo više vremena kritikujući Brisel, nego suprotstavljajući se Srbiji. Beograd očigledno želi da stvori bosanski scenario na Kosovu," rekao je Kurti.

Konferenciju je organizovala Balkan Research Group i Istraživački institut za razvoj i evropske ideje (RIDEA).

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.