Tači od Mete zatražio državljanstvo za građane Kosova: Albanija jedina nada

Kosovski predsednik Hašim Tači zatražio je danas u Prištini tokom susreta sa albanskim kolegom Iljirom Metom državljanstvo za građane Kosova, prenose prištinski mediji. Kao razlog za ovakav zahtev Tači je istakao "nepravdu" Evropske unije prema "Kosovarima" u pogledu vizne liberalizacije. Albaniju je naveo kao "jedinu nadu". Tači i Meta potpisali su i zajedničku izjavu o "bratskim odnosima i strateškom partnerstvu". Kosovski predsednik odlikovao je albanskog kolegu "Ordenom nezavisnosti". 

Uskoro četvrta zajednička sednica vlada 

Krajem novembra biće održana zajednička, četvrta po redu, sednica vlada Kosova i Albanije, kojom istovremeno zvanično počinje proslavljanje "105. godišnjice albanske nezavisnosti" i manifestacija "Sveopšta narodna godina Đerđa Kastriota – Skenderbega". Najavljeno je i formiranje "Zajedničkog pomoćnog fonda za diplomatska zastupanja u Evropi" radi "smanjenja troškova uspostavljenja diplomatskih, konzularnih i zajedničkih sedišta".

"Pitao sam Metu da, na osnovu Ustava, građanima Kosova da državljanstvo, jer je Evropa nepravedna prema Kosovarima. Dakle, Albanija je jedina nada," rekao je Tači posle susreta sa Metom u Prištini. Kritikovao je Evropsku uniju.

U zajedničkoj deklaraciji, koju su dva predsednika potpisala danas u Prištini, istaknuto je da će se fokusirati na "završnu fazu dijaloga za normalizaciju odnosa između država Kosova i Srbije", uz angažovanje EU i uz "direktno učestvovanje SAD-a", a sa ciljem konačnog priznavanja Kosova kao "suverene i nezavisne države od strane Srbije" i kao proces koji će imati "pozitivan efekat za ceo region". 

Šta još ova deklaracija sadrži pročitajte OVDE. Istovremeno sa sastankom dva predsednika u Prištini, u obližnjem Novom Pazaru odvija se susret još dvojice predsednika – Aleksandra Vučića i Redžepa Taipa Erdogana, koji boravi u poseti Srbiji.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.