Otvorena kancelarija RYCO-a u Prištini

U Prištini je u utorak otvorena filijala Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO). Svečanom otvaranju prisustvovali su generalni sekretar RYCO-a i predstavnik Republike Srbije u ovoj kancelariji, Đuro Blanuša, kosovski zvaničnici, prištinski ambasadori, predstavnici međunarodnih organizacija i civilnog društva. RYCO je proistekao iz Berlinskog procesa. Sedište se nalazi u Tirani, a filijale u glavnim gradovima Zapadnog Balkana. 

"Siguran sam da će lokalna kancelarija u Prištini biti mesto gde će mladi inicirati dijalog, razbiti stereotipe i predrasude, pričati o zajedničkoj evropskoj budućnosti, razgovarati o svakodnevnim problemima i početi da ih rešavaju," kazao je Blanuša, koji se, kako je saopšteno iz RYCO-a, "zahvalio Vladi Kosova, kao i svim vladama WB6 i EU" koji su se obavezali da finansijski podrže rad ove kancelarije. 

Istovremeno je najavio da se naredne nedelje otvara poziv RYCO-a, izrazivši nadu da će ovaj poziv i sve ostale aktivnosti kancelarije "poslati snažnu poruku da region može i mora da radi zajedno".

A predstavnica prištinske filijale, Krenare Gaši, istakla je da će upravo ova filijala biti "vezivni most između mladih u regionu".

RYCO, kao "jučerašnja ideja, a današnja realnost", postaće "sutrašnja inspiracija" za mlade ne samo na Kosovu, nego za sve ugovorne strane RYCO-a – navela je ona.

Kosovski ministar kulture, Kujtim Gaši, inače i predstavnik Vlade Kosova u Upravnom odboru RYCO-a, kazao je da se nada da će prištinska kancelarija biti mesto "na kojem će mladi odgovoriti na brojne probleme i značajna pitanja za njih i njihovu budućnost".

Potpredsednik kosovske vlade, Enver Hodžaj, obećao je podršku RYCO-u i kancelariji u Prištini. "Pored političkog pomirenja" želi da vidi i "socijalni dijalog između mladih u regionu, posebno između onih koji dolaze sa Kosova i iz Srbije". 

Ideja o formiranju RYCO-a nastala je tokom Berlinskog procesa, a inicirana je na bečkom samitu (drugoj konferenciji o Zapadnom Balkanu u Beču).  Sporazum o formiranju RYCO-a potpisali su lideri Zapadnog Balkana na samitu u Parizu, prošle godine.

Inicijalno je u sam projekat investirano dva miliona evra. Deo novca obezbeđuju vlade Zapadnog Balkana, a projekat podržavaju i evropske institucije kao što je Evropska komisija, odnosno, Evropska unija. 

Konstitutivni sastanak Upravljačkog odbora Regionalne kancelarije za saradnju mladih održan je 8. decembra 2016., u Tirani. U radu Upravnog odbora učestvuju po dva predstavnika Ugovornih strana sporazuma – predstavnik resornog ministarstva zaduženog za omladinsku politiku i predstavnik civilnog sektora.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.