Tači: "Ništa odvratnije nego kada slušaš lupetanje Srbije o navodnim naporima za stvaranje velike Albanije"

"Ne postoji ništa odvratnije i u isto vreme smešnije nego kada slušaš lupetanje Srbije o navodnim 'naporima za stvaranje velike Albanije'", ovako se, drugi dan za redom, oglasio predsednik Kosova, Hašim Tači. Njegovim oglašavanjem nastavljena je serija uzajamnih razmena optužbi i komentara srpskih i albanskih zvaničnika, a nakon prošlonedeljnih izjava albanskog premijera, Edija Rame, potom i samog Tačija, o tome da se "ujedinjenje Kosova sa Albanijom ne može isključiti", odnosno, da će "svi Albanci živeti u jednom prostoru, ako Evropska unija zatvori vrata za Kosovo". 

"Naravno, ponovno aktuelizovanje ove stare popagande iz vremena Miloševića nije slučajno," naveo je Tači na svojoj Fejsbuk stranici

"Ova propaganda Srbije", smatra on, ima "dva osnovna cilja".

"Prvo, da se legalizuje rad Velike Srbije stvoren kroz genocid u Bosni i Hercegovini. I drugo, da podstakne nacionalističke i ekstremističke elemente da destabilizuju i dovedu u pitanje teritorijalni integritet Kosova," ocenjuje kosovski predsednik. 

"Srpski predstavnici radije bi dijalog sa Albanijom"

Tači navodi i da Srbija "nikada nije ometala Albaniju kao nezavisnu i suverenu državu", te i da su srpski predstavnici, kako dalje dodaje, "više puta besramno u Briselu isticali da bi radije vodili dijalog sa Albanijom, a ne sa Kosovom". 

"Kosovo nepovratna realnost" 

"Međutim, tako nešto se neće nikada dogoditi, jer je Kosovo nezavisna i suverena država i nepovratna realnost," ističe. 

Ova, kako Tači ocenjuje, kampanja je "orkestrirana i vodi je Srbija", a pripremali su je "isti protagonisti koji su se 20 godina ranije bavili istom profesijom". 

"EU žrtva propagande Srbije, da tretira Kosovo kao suverenu državu"

"Nažalost, EU u svojoj naivnosti u odnosu na Kosovo, postaje žrtva propagande iz Srbije. Stoga, nisu slučajni ponašanje i izjave nekih zvaničnika EU, koji su u skladu sa izjavama srpskih zvaničnika kada se obraćaju Kosovu," naveo je. 

Podvukao je i da "od Srbije ne očekuje da se odrekne svojih snova o vraćanju Kosova pod njen režim" iako se, kako je istakao, "zna da je to nemoguće".

"Ipak, očekujem od Evropske unije da tretira Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu i da ne padne pod uticaj manipulacija Srbije," zaključuje Tači. 

Tači se večeras oglasio neposredno nakon izjava premijera Srbije i šefa srpske diplomatije, Aleksandra Vučića i Ivice Dačića, a slične poruke uputio je i sinoć, reagujući na izjavu evropskog komesara Johanesa Hana.Pročitajte još:

Vučić: Tragovi stranih službi u pričama o velikoj Albaniji. Dačić: Upozorićemo članice EU​

Tači odgovorio Hanu: EU bez vizije i liderstva, Velika Albanija proizvod srpske propagande

Han: Izjave o menjanju granica neprihvatljive

Al Jazeera: Tačijeva i Ramina izjava blef za unutrašnjo-političku upotrebu

N1: Pretnje ujedinjenjem Kosova i Albanije za unutrašnju upotrebu

RT: Srpski zvaničnik upozorio na opasnost od rata ukoliko Albanija i Kosovo pokušaju da se ujedine

Izjave o ujedinjenju Albanije i Kosova: Reagovali američki ambasadori i MSP Rusije

Vučić: Da sam rekao da očekujem ujedinjenje Srba 'okačili' bi me u Briselu umesto zastave

Tači u korak sa Ramom: Ako se vrata EU zatvore, svi Albanci će živeti u jednom prostoru

Rama: "Mali savez" sa Kosovom moguć ukoliko Brisel okrene leđa regionu

Musljiju: "Podržavamo Tiranu i Prištinu za ujedinjenje Albanije i Kosova ali ne bez Preševske doline!"

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.