Haradinaj: Zahtev za izručenje Srbiji direktan poziv za rat, izjava francuskog ambasadora laž

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa engleskog, osim dela naslova)

Dana 27. aprila, francuski sud će odlučiti da li će lider AAK Ramuš Haradinaj, biti izručen Srbiji ili ne, nakon što ga je u januaru, po međunarodnoj poternici Srbije, uhapsila francuska policija. Bivši premijer Kosova, smatra da će francuske vlasti odbaciti zahtev Srbije o njegovoj ekstradiciji, na osnovu dokaza izvedenih u toku prethodne sudske sednice. Srbija ga optužuje za navodne ratne zločine.

Kosovo24sata/Telegrafi: Veličanstven doček za Haradinaja na Kosovu

Lider AAK-a, Ramuš Haradinaj očekuje da u četvrtak ponovo izađe pred sud u Kolmaru u Francuskoj, dok u njegovoj partiji očekuju da se na ovoj sednici donese poslednja odluka za povratak na Kosovo.

Iako se očekuje da se sednica za Haradinaja održi u četvrtak, AAK veruje da će nakon nje njihov lider biti slobodan i da će njegov doček na Kosovu biti veličanstven.

Poslanik AAK-a, Palj Ljekaj kaže da svi Albanci očekuju bivšeg premijera Ramuša Haradinaja. Pored toga, Ljekaj kaže da zadržavanjem u Francuskoj, Ramuš Haradinaj trpi nepravdu, prenosi Telegrafi.com.

Haradinaj je rekao da je zahtev za izručenje Srbiji direktan poziv za rat.

"Ovo je direktan poziv za rat. Ako iko ma problem da ovo razume, ili je kukavica ili odbija da se suoči sa realnošću," rekao je Haradinaj u intervjuu za kanal KTV. Haradinaj je rekao da je izjava ambasadora Francuske na Kosovu laž, koji je prošle nedelje rekao da se Haradinaju sudi na osnovu novih dokaza.

"On [francuski ambasador] slagao je jer ga je Beograd lagao previše," rekao je Haradinaj.

Haradinaj smatra da pravilo koje je trenutno na snazi da ne može da napusti Francusku dok čeka konačnu odluku suda, jeste tendencija da se zadrži izvan procesa odlučivanja. Lider opozicione stranke – AAK, kaže da je vreme da građani Kosova glasaju za promene i zbace sadašnju vladu. On je odbacio mogućnost ulaska u predizbornu koaliciju sa vladajućim strankama PDK i LDK.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.