Andrejić: Proces o Kosovu teče u sivim zonama diplomatije i interesnih grupa


Novinar lista „Danas“ Božidar Andrejić u Novom danu TV N1, izneo je uverenje da se proces rešavanja pitanja Kosova odvija bez obzira na ono što političari u javnosti govore. „Zaista mislim da nekakav proces oduvek traje“, kazao je. 

Da li je kovid pojeo Kosovo? Pitanje u Danu uživo TV N1 bilo je za novinara Božidara Andrejića.

„Uz rizik da mnogo grešim, ja se i dalje držim jednog svog uverenja a bilo je u međuvremenu i dokaza. Šta god se pričalo o Kosovu javno ili blebetalo sa najviših mesta, da taj neki proces koji nije uopšte lak, teče negde u sivim zonama diplomatije i interesnih grupa“.

Kaže da već nekoliko godina zastupa tezu o procesu za Kosovo koji se odvija, ne uvek nužno kroz razgovore.

„Mi smo bili svedoci da su do delova javnosti dopirala ponekad neka rešenja i neki papiri za koje se vidi da su morali u nekom procesu da se porode“.

Veruje i da su se sada izgleda i stekli uslovi za Vučićevo „rešenje“ Kosova kroz „olakšice“.

„Ne govorim ja da će Vučić potpisati, izdati Kosovo. Stvar je već odavno svršena, ali da on ima sve olakšice trenutno da uradi rešenje“ kazao je.

„Olakšice su čak i 100 evra za ljude, za one njegove podržavaoce, koji kažu, pa dobro ako je on rekao, nema veze, to će se zaboraviti, navodi Andrejić, nabrajajući dalje koje su to olakšice:

„Drugo, ako se ovi nasilni izbori sprovedu, on će imati apsolutnu većinu da se bilo šta uradi. Svaka priča će se brzo zaboraviti. Naći će makar najsmešniji (izgovor, prim.red.) poput ovog naslućujem ali ću reći tačno neko opravdanje – reći će on.

„Sve on, kao da se on pita, vlada ne postoji, eto i na to smo se navikli“, kazao je.

Objašnjava dalje da i najžešći kritičari Vučića priznaju da je on „svemoćan“, jer je „rasturio institucije“, dok istovremeno racionalna politička analiza politike koju vodi, „nije delotovorna“, te da se „mora ući u marketinško ludilo u Srbiji da bi se stvari otkrivale“.

Kao primer toga navodi:

„Vučić sada kaže da je o razmeni teritorija čuo iz medija, zato što zna da podrška u biračkom telu koju ima je zaboravila šta je pričao, jer i on kada je pričao, on je stalno naplakivao i prenemagao se“.

To je govor za „društvo iz ćoška“, kaže, te da Vučić to i dalje gađa, dodaje.

Umesto toga, procenio je da je Vučićeva namera da stvari „dalje steže“.

„I tu će se najverovantije ostvariti moja prognoza od 16 godina vladavine. Na ovim izborima će se ukrasti još dve kao prošli put. ’22 dolaze predsednički izbori na koje on ‘neće’ da izađe. Onda će morati da ga zamole i Zorana i Đuka…“.

Andrejić je zaključio da Kosovo neće biti u tolikoj meri tema na izborima i da već nije, ali kako kaže, posle izbora biće.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.