Tači: Kontigentu KBS dodato 42 vozila „Humvee“

Vozila KBS
Foto: Fejsbuk, Hašim Tači

Uprkos jučerašnjoj tvrdnji komadanta Kosovskih bezbednosnih snaga Rahmana Rame da je ugovor KBS i SAD o nabavci vojnih vozila tajna, danas je kosovski predsednik, Hašim Tači, na Fejsbuku precizirao da je kupljeno 42 vojna vozila marke „Humvee“.

„Imao sam danas informativni sastanak sa komandantom Kosovskih bezbednosnih snaga, general-potpukovnikom Rahmanom Ramom. Vojsci Kosova od juče dodat je kontingent od 42 američka vojna vozila marke Humvee. Uskoro će početi i regrutovanje novih vojnika“, napisao je kosovski predsednik na Fejsbuku.

Kako je prethodno za RSE potvrdio komadant KBS, Rahman Rama, nabavka ovih vozila deo je sporazuma koje je Kosovo potpisalo sa SAD-om prošle godine, a plaćanje ovih vozila izvršeno je iz budžeta Kosova.

„To je drugi kontigent koji je stigao. Prošle nedelje je došao deo, a sada je završeno. Reč je o oklopnim vozilima tipa ‘Humvee’ iz SAD“, rekao je Rama prenosi Radio slobodna Evropa na albanskom jeziku.

Rama tada nije saopštio detalje ugovora, rekavši da su za sada podaci o broju i ceni vozila tajni, te da će o tome moći da se razgovara u budućnosti.

Rama je dodao da je Kosovo prošle godine dobilo donaciju od 27 identičnih vojnih vozila od SAD, dok je pre dve godine kupljeno 24 ovakvih vozila.

I RSE podseća da je 2018. godine potpisan ugovor između američke kompanije „AM General“ i kosovske vlade za opremanje KBS-a sa 51 vozilom tipa „Humvee“.

Pročitajte još:

Stigla vojna vozila za KBS na Kosovo, detalji ugovora tajnaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.