Tači kaže da neće učestvovati u pregovorima koje vodi Lajčak

Hašim Tači, G
FOTO: Gazeta Express

Izvor: Koha (tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Tači kaže da neće učestvovati u pregovorima koje vodi Lajčak

Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashi Thaçi), koji je glasan u kritikama specijalnog izaslanika EU za dijalog između Kosova i Srbije, Miroslavu Lajčaku, rekao je da (on Hašim Tači, prim.red.) neće učestvovati u pregovaračkim procesima koje vodi Lajčak.

„Lično ću se kao predsednik odazvati pozivima na samite koje su vodili Merkel, Makron itd. Ali nemam volje da učestvujem u pregovaračkom procesu koji vodi Lajčak“, rekao je Tači, prenosi Koha.

„Imam potpuno poverenje u američko rukovodstvo, oni će uspešno zaključiti dijalog. Bez vodeće uloge Sjedinjenih Država, nema faktora koji te stvari pokreće. Svaka volja EU u tom pogledu je ohrabrujuća. Ali lično nisam u kontaktu sa Lajčakom i ne znam koliko su pregovori Lajčak-Kurti-Borel odmakli. Pred nama su dva pregovarača koji dolaze iz zemalja koje nisu priznale Kosovo“, rekao je Tači.

Tači: Došlo je vreme da se Kurti i njegova grupa suoče sa pravdom

Predsednik Kosova Hašim Tači nije želeo da komentariše sastanak premijera Aljbina Kurtija (Albin Kurti) sa predsednicom CIK-a Valjdete Daka (Valdete Daka) na konferenciji na kojoj su mu postavljena pitanja o održavanju izbora.

Međutim, Tači je rekao da je došlo vreme da se Kurti i, kako je naveo, njegova grupa, suoče sa pravdom.

„Ne komentarišem sastanke za koje nemam nikakve informacije, a koji su se dogodili juče. Znate da to nije kancelarija za donošenje odluka, pa je dobro što se sastaju, dobro je što razgovaraju, ali to nije jedan jednostran proces. Pozvaću i razgovarati sa celim političkim spektrom vezanim za izbore u Podujevu, ali uvek poštujući savet. Pre nego što se razmisli o drugim koracima, došlo je vreme da se Kurti i njegova grupa suoče sa pravdom. I on i Đeljalj Svećlja (Xhelal Sveçla), kao i ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu (Albulena Haxhiu), koji su ovih meseci kršili i ustav i zakone“, prenosi Koha.

Što se tiče dijaloga, Tači je rekao da nije moguće znati kada će početi, ali ohrabruje ga američka posvećenost.

„Niko ne može odrediti dan ili nedelju kada će se dijalog nastaviti. Ohrabruje američka posvećenost da se stvari poguraju napred dok nama, kao Kosovu, ostaje da radimo zajedno bez razlika.

Tači opet nazvao Kurtija „nezakonitim uzurpatorom“

Danas je predsednik Kosova, Hašim Tači, ponovo nazvao aktuelnog premijera Aljbina Kurtija „ilegalnim uzurpatorom“.

„Nemam šta više da dodam onome što sam rekao juče. G. Kurti, na funkciji premijera, sve dok nije otpušten tokom tih 45 dana, počinio je dva ozbiljna ustavna kršenja. Ne mogu ga nazvati ikako drugačije osim uzurpatorom i nezakonitim tokom tog vremena“, rekao je Tači, prenosi Koha.

Juče je predsednik Tači izjavio da je Aljbin Kurti uzurpirao kancelariju premijera čak i nakon što je imao dva ozbiljna kršenja ustavnih zakona i da se na kosovskoj političkoj sceni ponaša kao nezakonit čovek.

U međuvremenu, danas tokom dana, Aljbin Kurti, ne želeći da komentariše Tačijeve izjave protiv njega, rekao je da „Tači svoje želje opisuje kao Kurtijeve činjenice“.

„Ono što je predsednik rekao o meni, čini mi se da je on svoje želje opisao kao moje činjenice. Ja sam premijer na dužnosti. Ne radi se o opisima koje mi je dao.“

Tači nazvao pristup Kurtijeve vlasti ekonomskom oporavku neuspehom

Predsednik Kosova Hašim Tači održao je danas sastanak u Privrednoj komori Kosova, sa predsednikom Beratom Rukićijem (Berat Rukiqi) i privrednicima.

Pred medijima je Tači nazvao Vladu neuspelom u pogledu ekonomskog oporavka.

„Kosovo postepeno ali uspešno prevazilazi ovu hitnu situaciju. Obaveza je da se institucije zemlje vrate sa maksimalnom posvećenošću normalnom životu, ali da imaju ekonomski oporavak. Svi ćemo raditi zajedno, jer je od vitalnog značaja da dobijemo kompletan i jasan paket“, rekao je Tači, prenosi Koha.

Tači je rekao da će biti predviđene sve druge mere koje institucije treba da preduzmu.

„Nažalost, do sada smo imali neozbiljan i neuspešan vladin pristup u pogledu ekonomskog oporavka“, rekao je Tači.

Rukići je rekao da smo „u neuobičajenoj situaciji jer pandemija nije uticala samo na javno zdravlje, već je uticala i na ekonomiju“.

„Zahtevali smo politički konsenzus koji omogućava Kosovu da ima paket za brzi ekonomski oporavak, ali bez dugoročne štete. Sa predsednikom smo razgovarali o situaciji u preduzećima, efektima dosadašnjih mera i ulozi institucija“, rekao je on.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.