Tači, Čeku i Veselji na spisku Specijalnog suda?

Prištinski novinar Miljaim Zeka ponovo je naveo imena nekolicine najviših kosovskih zvaničnika za koje veruje da će biti optuženi u Hagu pred Specijalnim sudom za ratne zločine počinjene od strane pripadnika takozvane Oslobodilačke vojske Kosova.

Miljaim Zeka je na Prvom kanalu RTK rekao da će optužnice biti podignute protiv lidera i funkcionera Demokratske partije Kosova.

Među njima su kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači, predsednik kosovske skupštine i njegov zamenik Kadri Veselji i Džavit Haljiti, ministar bezbednosnih snaga i bivši komandant Glavnog štaba OVK Agim Čeku.

Prema njegovim rečima, pred sudom će se naći i nezavisni poslanik Šaip Muja, poslanik Samoopredeljenja Redžep Selimi i bivši komandant Glavnog štaba OVK Bislim Zurapi.

Zeka je rekao da će među optuženima biti i dva poslanika Alijanse za budućnost Kosova, ali nije naveo njihova imena.

Novinar Miljaim Zeka ranije je izjavio da poseduje spisak "sa pečatom tužilaštva", na kome se nalaze imena ljudi koji će biti optuženi pred Specijalnim sudom za ratne zločine počinjene nad Srbima.

Ministarstvo spoljnih poslova Holandije objavilo je da će Specijalni sud za ratne zločine koje su počinili članovi takozvane OVK početi da radi tokom godine u Hagu i da je o tome postignuta saglasnost sa Evropskom unijom.

Sud će se baviti se teškim zločinima koje su 1999. i 2000. godine počinjeni protiv etničkih manjina i političkih protivnika, navelo je holandsko ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju.

Sud će biti sastavljen od međunarodnih sudija, a prostorije će mu biti u bivšim zgradama Evropske policije -Evropola u Hagu. Delovaće pod pokroviteljstvom Evropske unije koja će ga i finansirati.

RTS/Beta

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.