Dvojica Albanaca se pred sudom u Prištini izjasnili krivim za učešće u ratu u Siriji

Arben Livoreka iz Kačanika i Nedžat Behljulji iz Uroševca, koji su optuženi za učešće u ratu u Siriji i podržavanje terorističke organizacije "Al Nusra", izjasnili su se krivim ove nedelje u Osnovnom sudu u Prištini, javili su kosovski mediji.

Na prvom sudskom ročištu, dvojica okrivljenih su rekli da su upoznati sa akcijama koje su uradili, ali da su, kako kosovski mediji pišu, dobrovoljno izbegli iz Sirije, jer se nisu slagali, kako su rekli, sa radom organizacije "Al Nusra". 

Arhivu vesti u vezi sa ISIS-om, a koje su povezane sa Kosovom, možete pratiti na našoj tematskoj stranici "ISIS i Kosovo".

"Izjašnjavam se krivim, bez pritiska, dobrovoljno i uz konsultacije sa advokatom," rekao je Livoreka nakon čitanja optužnice, a isto je rekao i drugi optuženi, Behljulji.

Advokati optuženih zatražili su od suda da se njihovo priznanje uzme u obzir kao olakšavajuća okolnost prilikom izricanja kazne. Tužilaštvo je protiv ove dvojice podiglo optužnicu prošlog meseca, javila je Koha Ditore. 

Krajem godine, a nakon terorističkog napada na Pariz, Kosovska policija je iznela procene da se na Kosovo vratilo 120 pripadnika ISIS-a koji su bili na području sukoba islamske države od 2011. godine do 2015.

Prema podacima portala za svetsku statistiku, "Statista" krajem 2015. na listi sa najvećim brojem pripadnika ISIS-a po glavi stanovnika, Kosovo se nalazi na 5. mestu sa 83 ovih boraca po glavi stanovnika, za jedno mesto ispod Bosne i Hercegovine, koja se sa 92 pripadnika ISIS-a po glavi stanovnika, nalazi na 4. mestu ove svetske liste, dok se Albanija nalazi na 7. mestu sa 46. Nijedna druga zemlja, odnosno teritorija iz regiona – nije među prvih 15 na listi. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.