Bivši predsednik Ustavnog suda Kosova pod optužnicom za prevaru

Bivši predsednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani osuđen je za prevaru, saopštila je ove nedelje kancelarija Specijalnog kosovskog tužilaštva. Hasani se tereti da je zloupotrebio Ustavni sud u vezi sa imenovanjem, odnosno produžetkom mandata za tri međunarodne sudije ovog suda, javio je portal OCCRP (Projekat za organizovan kriminal i korupciju), koji okuplja istraživačke centre i nezavisne medije istočne Evrope i centralne Azije, pozivajući se na BIRN.

Prema optužnici, Enver Hasani je navodno falsifikovao potpis jednog od tri međunarodne sudije u Ustavnom sudu Kosova – američkog, portugalskog i bugarskog.

Enver Hasani je srpskoj javnosti nadavno postao poznat nakon što je, gostujući u emisiji "Slobodno srpski" i govoreći o Zajednici srpskih opština, krajem novembra prošle godine, naveo da će Zajednica imati ustavotvornu skupštinu, što implicintno znači da ona može da deluje van ustavnog i pravnog sistema Kosova –  može da ima i sopstveni Ustav, čime se njegov stav znatno razlikovao od ostalih kosovskih zvaničnika.

Ove sudije su ponovo imenovane prošlog leta usred kontroverzi – kada je  kosovski ombudsman Sami Kurteši ocenio da je kosovska predsednica Atifete Jahjaga zaobišla izabrane predstavnike naroda time što je imenovala sudije za ovaj najviši sud, donevši tako neustavnu odluku.

Ovaj portal citira dalje dopis do kojeg je došao BIRN o navodnim nepravilnostima sa sastanka na kojem je Jahjaga navodno primorana od strane misije za vladavinu prava Evropske unije na Kosovu – EULEX-a da prihvati imenovanje sudija, a bez prethodnog odobrenja parlamenta.

Nakon što je sud presudio da je predmet neprihvatljiv, pojavile su se spekulacije da je Hasani falsifikovao ime američkog sudije u važećim dokumentima.

U međuvremenu, Specijalni tužilac je u sredu ove nedelje zatvorio istragu o prevari, i to u mandatu sadašnjeg predsednika Ustavnog suda – Arte Rame-Hajrizi, navodeći kao razlog – nedostatak dokaza.

Hasani je, takođe, u drugom slučaju, dok je obavljao dužnost rektora prištinskog univerziteta, bio optužen za prevaru.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.