Tači 19. januara u Americi: Odluka da li će biti predsednik ili ne

Kosovski ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik kosovske vlade, Hašim Tači, otputovaće posle dužeg perioda u Vašington, gde će se sastati sa zvaničnicima Stejt departmenta i saznati da li će postati predsednik Kosova, piše Gazeta Express. Nakon višenedeljne polemike u kosovskoj javnosti da li će se Tači kandidovati za predsednika Kosova, juče se oglasila i njegova partija, potvrdivši da će predložiti kandidata za budućeg kosovskog predsednika, ne navodeći da će to biti i Tači. 

"Izvori lista Express navode da će Tači biti u Vašingtonu 19. januara, gde će održati sastanke sa visokim zvaničnicima Stejt departmenta. Očekuje se da će ovi sastanci biti presudni kada je u pitanju njegova politička sudbina, odnosno Tači će saznati da li će biti predsednik Kosova, kao što se i navodi u sporazumu između PDK-a i LDK-a od prošle godine," navodi ovaj prištinski portal.

Express ističe i da Tači dugo nije bio u kancelarijama Stejt departmenta, te da se sa njihovim zvaničnicima do sada sastajao u Prištini i na sednicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojima on obično prisustvuje.

PDK: Predložićemo kandidata za predsednika Kosova

A nakon višenedeljne polemike u kosovskoj javnosti da li će se Tači kandidovati za novog kosovskog predsednika, njegova stranka – Demokratska partija Kosova, juče se nakon stranačkog sastanka oglasila saopštenjem i tako potvrdila da će predložiti kandidata za kosovskog predsednika, ne navodeći, međutim, i koga. 

"Demokratska partija Kosova poštovaće politički sporazum sa koalicionim partnerima i u skladu sa ustavnim procedurama predložiće kandidata za predsednika Republike Kosovo, koji će biti odabran od strane Skupštine Kosova, a u skladu sa ustavnim rokovima," jedan je od zaključaka ove partije, preneli su kosovski mediji. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.