Opasno smatrati omikron bezazlenim pre nego što se to dokaže

Dr Maria van Kerkhove
FOTO: Maria Van Kerkhove/Twitter

Udruženje „Ujedinjeni Protiv Kovida“ upozoravaju da sve varijante virusa korona mogu biti opasne, i da to važi i za Omikron. Predlažu da građani urade šta god treba da se zaštite i izbegnu infekciju.

„Vrlo je opasno smatrati omikron bezazlenim pre nego što se to dokaže. Veća zaraznost znači da će doći do više ranjivih ljudi, posebno ako se ne pazi. Ako imate simptome, testirajte se i izolujte. Ako ne možete da se testirate, smatrajte se pozitivnim i izolujte se bar 7 dana!“, poručila je doktorka Ivana Prokić, genetski epidemiolog.

Skrenuli su pažnju i na nedavno obraćanje doktorke Maria Van Kerkhove, iz Svetske zdravstvene organizacije.

Ona je u video poruci javnosti naglasila da su šanse da se bolest razvije velike ukoliko niste vakcinisani i ako ste starijih godina. To se trudimo da sprečimo, naglašava doktorka SZO.

Takođe, doktorka je navela da je moguće da se prenese virus na nekog sa slabijim imunitetom, ko je ranjiviji.

Trenutno proučavaju postkovid stanje, kako se odražava na gornji respiratorni trakt, za razliku od nižih respiratornih disajnih puteva, kao i kako se virus ponaša tokom dugog vremenskog perioda.

O postkovid sindromu lekari tek uče.

Doktorka Van Krekhove poručuje „da se u svakom smislu zaštitite da bi izbegli infekciju“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.