SZO: Postepeno ukidati ograničenja putovanja, odrediti prioritete

Er Srbija, avion
Foto: AFP/Andrej Isaković

Zemlje treba postepeno da ukidaju mere ograničenja međunarodnih putovanja prema proceni rizika i moraju dati prioritet osnovnim putovanjima za hitne potrebe, objavila je Svetska zdravstvena organizacija (WHO).

SZO je preporučio da prioritet bude dat važnim putovanjima zbog hitnih slučajeva, humanitarnih akcija, putovanja važnog osoblja i povratka u zemlju.

Izbijanje novih slučajeva infekcije koronavirusom u mnogim delovima sveta prisililo je brojne zemlje da ponovno uvedu neke putne restrikcije.

SZO je sada pozvao svaku pojedinu zemlju da za sebe napravi analizu troškova i koristi i odluči o svojim prioritetima, pre nego obnovi međunarodna putovanja.

U najnovijem uputstvu za putovanja SZO navodi da zemlje moraju uzeti u obzir lokalne epidemiološke i obrasce širenja zaraze, nacionalno zdravlje i mere koje su već na snazi.

O tome treba li zemlja da uvede karantin za sve putnike koji od nekuda dolaze to mora da odluči nakon procene rizika i razmatranja lokalnih okolnosti zaraze, navodi SZO.

Nema „nepostojanja rizika“ kada se radi o potencijalnom uvozu ili izvozu slučajeva putem međunarodnih putovanja.

Ranije ove nedelje SZO je objavio kako zabrane međunarodnih putovanja ne mogu da ostanu na snazi beskonačno dugo te da će zemlje morati da učine više na obuzdavanju širenja novog koronavirusa unutar svojih granica.

SZO je u junu najavila da će doneti novi vodič za putovanja uoči letnjih praznika na severnoj hemisferi.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.