Severna Makedonija otvorila granice za Albaniju, ne i za Kosovo i Srbiju

Hani Eljezit Đeneral Janković
FOTO: KoSSev

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Severna Makedonija će tokom avgusta ostati zatvorena za susede, ali ne i za Albaniju.

Ondašnja Komisija za zarazne bolesti donela je odluku kojom se epidemiološka situacija u regionu i dalje ocenjuje kao zabrinjavajuća.

Predsedavajući ove Komisije, Žarko Karadžovski, saopštio je da će negativan test, ne stariji od 72 sata, biti „ulazna viza“ za ovu zemlju za Kosovo, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

„Mi nemamo nameru da menjamo meru, jer je trenutna situacija u ovim zemljama slična našoj i ako se granice u potpunosti otvore, imaćemo povećanje broja zaraženih. Takođe je jasno da postoji veliki broj obolelih u skoro svim zemljama regiona“, rekao je Žarko Karadžovski, predsedavajući Komisije za zarazne bolesti.

Svoje granice prema Severnoj Makedoniji, u skladu sa šengenskim preporukama, zatvorile su Grčka i Bugarska. Shodno tome, Albanija ostaje jedino odredište za slobodno kretanje bez ikakvih uslova, prenosi albinfo.ch.

Iz turističkog sektora nisu zadovoljni ovom odlukom. Asocijacija turističkih agencija saopštila je da će 300 turističkih agencija sa 5 hiljada zaposlenih biti zatvoreno budući da beleže 100% gubitak.

Od početka pandemije u Severnoj Makedoniji umrlo je 476 obolelih od COVID-19, dok trenutno ima više od 4 000 aktivnih slučajeva.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.