SZO: Koronavirus uskoro kao sezonski grip

SZO svetska-zdravstvena-organizacija-szo-322685
FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

Koronavirus će uskoro biti uporediv sa pretnjom sezonskog gripa, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija, koja se nada da će ove godine ponovo smanjiti svoj maksimalni nivo upozorenja.

„Mislim da dolazimo do tačke u kojoj možemo da gledamo na koronavirus na isti način na koji gledamo na sezonski grip, koji predstavlja pretnju po zdravlje, virus koji će nastaviti da ubija, ali virus koji ne ometa naše društvo ili naše bolničke sisteme“, izjavio je novinarima šef programa SZO za hitne slučajeve Majkl Rajan.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus, rekao je da je „veoma zadovoljan što je primetio da je, po prvi put, sedmični broj smrtnih slučajeva prijavljenih u protekle četiri nedelje manji od onog zabeleženog kada se upotrebila reč ‘pandemija’ prvi put, pre tri godine“.

Prema njegovim rečima, SZO bi mogla da smanji svoj maksimalni nivo uzbune „ove godine“.

SZO je 30. januara 2020. godine proglasila vanrednu situaciju za javno zdravlje na globalnom planu, a potom je u martu te iste godine proglasila pandemiju.

„Proglasili smo globalnu zdravstvenu vanrednu situaciju kako bismo pozvali zemlje da preduzmu odlučnu akciju, ali nisu sve to učinile. Tri godine kasnije, prijavljeno je gotovo sedam miliona smrtnih slučajeva od korona virusa, iako znamo da je broj smrtnih slučajeva veći“, rekao je generalni direktor SZO.

N1/BetaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.