Usvojena odluka o izgradnji regionalnog Kulturnog centra u Severnoj Mitrovici

FOTO: KoSSev

Na redovnoj sednici skupštine opštine Severna Mitrovica većinskim brojem glasova odbornika danas je usvojena odluka o realizaciji projekta o izgradnji regionalnog Kulturnog centra, u vrednosti 3.500.000 evra. Odbornicima je ujedno predstavljen devetomesečni finansijski izveštaj, kao i izveštaj o radu gradonačelnika za isti period.

Devetomesečne izveštaje odbornicima je predstavila šefica lokalne administracije, Adriana Hodžić.

Pred odbornicima se prvo našao izveštaj o radu gradonačelnika za period od devet meseci.

Nekadašnji odbornik ispred GI SDP, a sada nezavisni, Dušan Milunović, imao je zamerku na to što izveštaj o radu gradonačelnika odbornicima nije predstavio vršilac dužnosti, Aleksandar Spirić.

„Izveštaj koji je pred nama je savršeno predstavljen od strane gospođe Adrijane Hodžić, koja je šefica lokalne administracije. Na kraju izveštaja stoji potpis v.d. gradonačelnika, Spirića, koji se ovim poslom, zajedno sa nama bavi određeni vremenski period, mene interesuje zašto se vi niste udostojili gospodine Spiriću da izađete i da ovaj izveštaj iznesete pred građane,“, upitao je Milunović.

On je podsetio na to da se u novembru održavaju lokalni izbori za gradonačelnika Severne Mitrovice, naznačivši ujedno da nije zadovoljan načinom na koji Spirić trenutno obavlja funkciju v. d. gradonačelnika.

Na početku izlaganja Hodžić je istakla da je nastavljeno sa aktivnostima iz šestomesečnog izveštaja, te da je povećan broj usluga koje je opština pružala građanima Severne Mitrovice, i to u „svim sferama, svim oblastima koje opština Severna Mitrovica pokriva”.

Obavestila je odbornike da je u prethodnih devet meseci Centru za usluge građana dostavljeno 7.606 zahteva, od čega je rešeno 7.452.

Prema izveštaju, najveći broj zahteva odnosio se na izadavanje dokumenata civilnog stanja i dokumenata iz katastra – kao što su posedovni list, identifikacija katastarskih parcela, zahtevi za podelu nepokretnosti, za upis nepokretnosti.

Kancelariji za registraciju firmi u istom periodu podneto je 62 zahteva na teritoriji opštine Severna Mitrovica, otvoreno je 20 firmi, njih 39 je promenio delatnost, dok su tri firme zatvorene.

Nakon izveštaja o radu gradonačelnika, Hodžić je predstavila i devetomesečni finansijski izveštaj o radu opštine.

Za period januar-septembar 2020. godine opština Severna Mitrovica je ukupno utrošila 3.771.800 evra, od kojih, kao i do sada, najviše utrošeno na plate, tačnije 2.052.440 evra.

FOTO: KoSSev

Najveći troškovi se beleže u sektoru obrazovanja, gde je za plate utrošeno preko milion evra, odnosno 1.034.407 evra, dok su kapitalni rashodi za ovu kategoriju 595.324.

Preko 400.000 evra utrošeno je za plate u kategoriji zdravstva – primarno i sekundarno, a 527.000 za kapitalne investicije.

Od alociranih 700.000 evra za rekonstrukciju putne infrastrukture u ulici Kralja Petra I, utrošeno je 637.736.

U prethodnih devet meseci, sopstveni prihodi opštine Severna Mitrovica iznose 30.562 evra.

Sednicu je obeležila i kratka diskusija povodom finansijskog izveštaja, kada je odbornica Ksenija Božović zatražila pojašnjenja povodom pojedinih opštinskih rashoda, tj. stavki iz izveštaja, a nakon čega je obrazloženje dala takođe Hodžić.

Na današnjoj redovnoj sednici je između ostalog, sa 11 glasova “ZA” usvojena odluka o realizaciji kapitalnog projekta o izgradnji Kulturnog centra, čija ukupna vrednost iznosi 3.500.000 evra.

„Projekat koji nam je na raspologanju, ima površinu 5.520 kvadratnih metera, u ovom objektu zamišljen je i podrumski prostor, gabarita 1.380 kvadrata, prizemlje koje bi trebalo da ima 1.480 kvadrata, prvi sprat 1.380, i drugi koji će imati istu tu kvadraturu. Sadržaji koji su predviđeni ovim projektom su ulazni hol od 360 kvadrata, glavna pozorišna sala od 386 mesta, glavna pozornica, prostor za glumce, sala za probe, i ostale neophodne prostorije“, objasnila je Hodžić.

Dodaje da su četiri gradonačelnika sa Severa potpisala zajednički dokument koji su uputili Evropskoj uniji i Bordu za razvojni fond, „kojim se utvrđuje saglasnost da bi trebalo da se izgradi Kulturni centar regionalnog karaktera.

Hodžić, međutim, nije saopštila na kojoj lokaciji bi ovakav centar trebalo biti sagrađen.

Sa 11 odbornika „Za“ danas je ujedno doneta odluka o prenosu sredstava iz kategorije rezervi u iznosu od 62.746 evra u kategoriju roba i usluga potprograma obrazovanja osnovnog obrazovanja.

Kako je odbornicima pojasnila Hodžić, sredstva iz rezervi koriste se i za borbu protiv pandemije koronavirusa.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.