Pompeo o 5G memorandumima: Kosovo, Severna Makedonija i Bugarska se pridružile Čistoj mreži

„Sa trostrukim potpisivanjem memoranduma o saradnji za bezbedne 5G mreže – Bugarska, Severna Makedonija i Kosovo pridružili su se Čistoj mreži“, potvrdio je državni sekretar SAD Majkl Pompeo, objavljujući i fotografije sa današnje ceremonije potpisivanja u Makedoniji.

„Ova rastuća koalicija Čistih zemalja i Čistih kompanija takođe uključuje 27 zemalja članica NATO-a, 25 članica EU i 11 država Tri mora (tzv. tromorski savez, prim. red.), kao i mnoge vrhunske kompanije širom sveta“, naveo je Pompeo dalje u svom saopštenju na Tviteru.

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, svoj memorandum o saradnji sa predstavnicima SAD-a za stvaranje „bezbednih mreža“ pete generacije komunikacija (5G), potpisao je krajem prošle nedelje, takođe u Severnoj Makedoniji.

Memorandum je potpisan u ambasadi Kosova u Skoplju, dok je potpis ispred SAD-a, stavio podsekretar za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Keit Krač. Ceremoniji je tada prisustvovao i američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet (Philip Kosnett).

Memorandum inače predstavlja početak primene tačke Vašingtonskog sporazuma, kojom su se Beograd i Priština obavezali da će zabraniti upotrebu 5G opreme koja dolazi od „nepouzdanih dobavljača“.

Kosovski premijer se prošle nedelje ujedno sastao i sa predstavnicima Regulatornog organa za elektronske i poštanske komunikacije kada je poručio da će Kosovo zabraniti upotrebu 5G uređaja nepouzdanih proizvođača.

Delegacije Beograda i Prištine predvođene Aleksandrom Vučićem i Avdulahom Hotijem, potpisale su u Vašingtonu 4. septembra dva odvojena dokumenta koja se u svetu predstavljaju kao sporazum o ekonomskoj normalizaciji.

Jednom tačkom ovog sporazuma strane su se obavezale da će zabraniti upotrebu 5G opreme na svojim teritorijama, koja dolazi od „nepouzdanih dobavljača“, a da će, tamo gde takva oprema već postoji, ona biti blagovremeno uklonjena.

U ovim dokumentima nije precizirano ko su „nepouzdani dobavljači“ 5G mreže. Međutim, ova tačka sporazuma je protumačena kao pokušaj da se onemogući kineskoj kompaniji „Huawei“ da instalira svoju tehnologiju za 5G mrežu.

Upravo je pitanje 5G mreže, to jest, kineskog uticaja bilo visoko na dnevnom redu tokom letošnje Pompeove posete Češkoj, Sloveniji, Austriji i Poljskoj.

„I ne čudi: Peking se probija u centralnu i istočnu Evropu (CEE) investicijama i ekonomskim podsticajima kroz svoju inicijativu za pojas i put (BRI) i strategiju angažovanja ‘Šesnaest plus jedan’. U potrazi za daljim umanjivanjem uticaja Kine, SAD su ciljale ‘Huawei’ dok se proizvođač telekomunikacione opreme sa sedištem u Šenženu takmiči za istaknutu ulogu u infrastrukturi mobilne mreže u regionu i širenju 5G mreže. Sjedinjene Države smatraju da ovo nije samo geopolitički izazov već i konkretna bezbednosna pretnja“, naveo je uticajni Atlantic Council u letošnjoj studiji.

Izlistali su eksplicitne izjave i postupke na ovim Pompeovim stanicama tokom letošnje turneje kako bi se sprečilo širenje kineske 5G mreže. Podsetili su i na prethodne smernice Evropske unije (EU) o bezbednosti 5G.

„U januaru je EU objavila paket alata koji će državama članicama pomoći da identifikuju visoko rizične dobavljače dok grade svoje 5G mreže. Mere ne imenuju ‘Huawei’ izričito, ali pokazuju rastući konsenzus unutar EU oko potencijalnih rizika koje kineski dobavljači predstavljaju za evropsku sajber bezbednost“, navela je ova američka organizacija.

O tromorskoj inicijativi i inicijativi 17+1

Inicijativa “Tri mora” je ekonomsko-politički projekat infrastrukturnog povezivanja zemalja srednje i istočne Evrope između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora. Uticajni američki tink-tenk „Atlantic Council“ je još 2014. objavio dokument “Upotpunjavanje Evrope: od koridora Sever-Jug do energetske, transportne i telekomunikacijske unije”. Atlantic Council pozvao je političke lidere sa obe strane Atlantika da stvore politički i finansijski kapital nužan za ostvarenje ove strateške inicijative.

Međutim, dve godine pre toga, Kina je pokrenula drugu inicijativu upravo za zemlje srednje i istočne Evrope. Inicijativu „17+1“, 2012 pokrenulo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova kako bi se „promovisao biznis i investicioni odnosi“ između Kine i 17 centralno-istočno evropskih zemalja, među kojima su i Srbija i Albanija.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.