Zaplenjena 352 ukradena automobila, sprečeno krijumčarenje 3.000 migranata

FOTO: EUROPOL

U združenoj akciji EUROPOL-a, FRONTEX-a i INTERPOL-a koja je sprovedena širom Evrope i Balkana, zaplenjeno je 352 ukradenih automobila, 1.077 ukradenih delova vozila, a ujedno je zaplenjeno i desetine falsifikovanih dokumenata, saopšteno je iz obaveštajne agencije Evropske unije. Takođe, sprečeno je krijumčarenje oko 3.000 migranata i uhapšeno 17 krijumčara. U akciji su učestvovale sve zemlje regiona, kao i Kosovo, ali ne i Srbija.

Dvonedeljna akcija sprovedena je u okviru Evropske multidisciplinarne platforme protiv krivičnih pretnji (EMPACT). Obavljeno je oko 44.548 provera različitih baza podataka, dok je Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu FRONTEX izvršila kontrolu graničnih prelaza u 17 zemalja EU i pet balkanskih zemalja, dodaju iz EUROPOL-a.

Evropska granična policija je na spoljnim granicama Evropske unije uspela da spreči prekomorsko krijumčarenje većeg broja vozila i čamaca.

To su učinili, kako dalje saopštavaju, u tesnoj saradnji sa privatnim autokompanijama, uključujući i privatne kompanije za proizvodnju čamaca, lizing kompanije, kao i uz upotrebu evropskih baza podataka.

EUROPOL kao primer navodi akciju grčke policije koja je uspela da zapleni 15 vozila iz rent-a-car kompanija, a koja su kriminalci pokušali da prokrijumčare iz Evropske unije.

U ovim akcijama EUROPOL-a zaustavljeno je takođe i 2.985 ilegalnih migranata na putu ka EU, koji su koristili kopnene i pomorske rute. Istovremeno uhapšeno je i 17 krijumčara.

Krijumčari su migrante prevozili u prikolicama, te malim čamcima preko Jadranskog mora, ka njihovoj krajnjoj odrednici – Italiji i Nemačkoj.

Inače u ovoj akciji FRONTEX je uspostavio svoj koordinacioni centar sa glavnim sedištem u Varšavi, a u kojem su se razmenjivali operativni i obaveštajni podaci.

U ovoj akciji, pored FRONTEX-a, EUROPOL-a i INTERPOL-a su učestvovale sledeće zemlje: Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Estonija, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Letonija, Litvanija, Holandija, Republika Severna Makedonija, Crna Gora, Poljska, Portugalija, Rumunija, Slovačka, Španija.

Učestvovalo je i Kosovo takođe koje je u saopštenju predstavljeno sa asteriksom, dok Srbija nije učestvovala.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.