Svi Srbi iz Đakovice na Interpolovoj poternici su sa liste za povratak u ovaj grad

Podizanjem optužnica protiv Srba iz tog grada želi se obesmisliti povratak Srba u Đakovicu, saopštilo je danas Udruženje raseljenih Đakovičana.

"Sva lica koja se nalaze na optužnicama koje je raspisao Opštinski sud u Đakovici, a na osnovu kojih je EULEX raspisao poternice, nalaze se na spisku za povratak u Đakovicu, koji je dostavljen UNMIK-u, OEBS-u i drugim međunarodnim organizacijama. Na optužnicama su lica koja nisu otuđila svoju imovinu i koja se nadaju da se vrate u svoje rodno mesto, navodi se u saopštenju dostavljenom KoSSevu.

Pročitajte još: 

15 Srba uz srpskog generala na Interpolovoj poternici za ratne zločine: Kampanja protiv Srba i maskiranje zločina OVK?

Udruženje raseljenih iz Đakovice: U Podgorici uhapšen Đakovčanin Miraš Gegović zbog navodnog ratnog zločina​

“Smatramo da su optužnice usmerene pre svega protiv povrataka Srba u Đakovicu, odnosno sa namerom da u potpunosti obesmisli naš povratak i da za svagda poruči kako je Đakovica zabranjen grad za Srbe,” stoji u saopštenju.

Iz udruženja ističu da su ogorčeni zbog predloga predsednice opštine Đakovica, Mimoze Kusari, da predsednica Fonda za humanitarno pravo, Nataša Kandić, bude počasni građanin Đakovice.

“Da li to znači da je poternice protiv naših Srba iz Đakovice pisalo opštinsko rukovodstvo u saradnji sa Kandićevom?”, pitaju članovi ovog Udruženja i napominju u saopštenju da se na optužnici nalazi i supruga ubijenog policajca koja živi u kolektivnom centru sa troje maloletne dece i koja, kako su istakli – sasvim sigurno nije mogla da počini zločine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.