Svetsko prvenstvo 2018: Švajcarskim reprezentativcima Granitu Džaki i Đerdanu Šaćiriju prete zabrane usled proslave golova

(Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Švajcarskim reprezentativcima, Granitu Džaki (Granit Xhaka) i Đerdanu Šaćiriju (Xherdan Shaqiri), preti zabrana igranja dve utakmice usled njihove proslave golova tokom pobede nad Srbijom u Svetskom prvenstvu.

Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija (FIFA) sprovodi istragu da li su prekršili pravila o političkim i uvredljivim porukama.

Oba igrača su po poreklu Albanci sa Kosova, na kojem se srpska represija nad albanskim stanovništvom završila vojnom intervencijom NATO-a 1999. godine.

Obojica fudbalera su golove proslavili gestom ‘dvoglavog orla’ – simbolom sa albanske zastave.

Dvoglavi orao je simbol koji se nalazi na zastavi Albanije.

FIFA će ispitati da li se ovi gestovi mogu klasifikovati kao provokacija, izveštava BBC Sport.

Prema članu 54 disciplinskog kodeksa Upravnog tela – “svako ko provocira širu javnost tokom utakmice biće suspendovan igranjem u dve utakmice i sankcionisan minimalnom novčanom kaznom od 5.000 švajcarskih franaka (3.800 funti)”.

Smatra se da će FIFA pozvati stručne svedoke da objasne da li se ove proslave golova mogu protumačiti kao provokativne.

Raspravljaće se o tome kako se ovim ponašanjem ilustruje pojam albanske nacionalističke ideje o Velikoj Albaniji, koja ima teritorijalne pretenzije ka delovima Kosova, Srbije, Makedonije i Grčke.

Ako se slučaj potvrdi, igrači će propustiti poslednju utakmicu grupe E protiv Kostarike, a ako se Švajcarska kvalifikuje – i utakmicu u osmini finala.

FIFA je u subotu potvrdila da je njen disciplinski komitet započeo postupak protiv Džake i Šaćirija, dodajući:

„U vezi sa istom utakmicom, disciplinski postupak će biti pokrenut protiv Fudbalskog saveza Srbije zbog uznemiravanja publike i prikazivanja političkih i uvredljivih poruka od strane srpskih navijača.“

„Pored toga, otvorena je preliminarna istraga protiv trenera reprezentacije Srbije, Mladena Krstajića, zbog njegovih navodnih izjava nakon ove iste utakmice.“

Nejasno je na šta se odnosi istraga pokrenuta protiv Krstajića, ali komentarišući za srpske novinare u subotu, on je sledeće rekao o sudiji Feliksu Brihu:

„Ne bih mu pokazao ni žuti, ni crveni karton, poslao bih ga u Hag, pa nek’ mu sude, kao on nama.“

Nakon utakmice, u kojoj je njegov tim pobedio 2:1, menadžer švajcarskog tima, bosanskog porekla Vladimir Petković je na pitanja o proslavljanju odgovorio:

„Nikada ne bi trebalo mešati politiku i fudbal. Važno je biti navijač i pokazati poštovanje. Atmosfera je bila sjajna i to je ono šta treba podržati.“

Otac Džake, veznog igrača Arsenala, proveo je tri i po godine kao politički zatvorenik u Jugoslaviji, dok je Šaćiri rođen u Jugoslaviji, a zatim je, još kao dete, emigrirao u Švajcarsku.

Napadač Stouk Sitija, Šaćiri, nosio je zastavu Kosova prišivenu na kopački.

„To su samo emocije. Veoma sam srećan što sam postigao taj gol. Ništa više. Mislim da ne moramo sada da pričamo o tome,“ naveo je, govoreći o svojoj proslavi gola.

BBC

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.